Halloween i Tots Sants són tan diferents?

És fàcil pensar que la festivitat de Halloween és un producte procedent dels Estats Units, però en realitat el seu origen és celta i influenciat pel cristianisme

Halloween: quan la mort és la por

L’origen d’aquesta tradició s’ha de situar a Bretanya, Escòcia i Irlanda amb la celebració del Samhain, el déu dels morts de la cultura celta, que tenia lloc el 31 d’octubre. L’objectiu de la festivitat era acomiadar-se de l’estiu, és a dir, el cap d’any celta. S’encenien grans fogueres sobre les muntanyes per fer fora els esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits.

Segles més tard, amb l’arribada del cristianisme, s’establí l’1 de novembre el Dia de Tots Sants, on es veneren tots els Sants que no tenen una festa pròpia en el calendari litúrgic. Llavors, en països anglosaxons, el 31 d’octubre es va transformar en el All Hallows’ Eve (anglès antic per All Saints Eve) que traduït al català significa “vigília de Tots Sants”. Aquesta expressió es va abreujar fins a arribar a la paraula Halloween. Quan els irlandesos es van establir als Estats Units en el segle XIX, van seguir la tradició de Halloween però es varen convertir en jocs infantils.

D’aquesta manera, Halloween té un origen cristià, a més de celta, però el seu significat és diferent a Tots Sants, ja que relaciona la mort amb la por i els esperits malignes.

Tots Sants i Tots els Fidels Difunts: quan la mort és la pau amb la presència del Pare

Tots Sants i Tots els Fidels Difunts (o Dia dels Difunts / Dia dels Morts) són festes tradicionals catòliques dedicades al record de l’avantpassat. Tots Sants deriva de la cristianització de la festa Samhain, que també venera els morts.

El segle II, el papa Bonifaci IV va decidir celebrar una festa per cada màrtir i sant cristià, amb una missa honorifica i un pelegrinatge al cementiri per fer una visita solemne. Més tard, amb Gregori IV, la festa s’estengué a tots els Sants i es va fixar la data a l’1 de novembre per influenciar a la cultura celta. A finals del segle X, es va afegir l’endemà la commemoració dels fidels difunts per venerar a tots els morts, no només els Sants.

Per tant, Tots Sants i Tots els Fidels Difunts tenen el seu origen amb la cultura celta, com Halloween, però per a la tradició catòlica aquests dies es commemora i es prega pels éssers estimats que ens han deixat i es concep la mort com un moment de pau on el difunt comença una nova vida amb Déu.

Les castanyes, un àpat d’origen funerari

Un dels costums més característics de la festivitat de Tots Sants és la castanyada, una trobada originàriament de caràcter familiar per menjar castanyes torrades i moniatos. Ambdós són productes típics de la tardor, època que mor la natura.

Sobre l’origen de menjar castanyes s’han fet moltes suposicions però no se’n conserva cap document escrit. Es creu que fa temps els campaners feien sonar les campanes tota la nit de Tots Sants, per recordar els veïns l’oportunitat de pregar pels difunts. L’esgotament que això produïa feia necessari refer les forces: se servia fruita del temps i castanyes acompanyades de vi novell, blanc i una mica dolç. A la darreria del segle XVIII, el costum s’havia generalitzat de tal manera que les venedores s’esforçaven a vendre les castanyes ben torrades; fou llavors quan sorgí “la castanyera”.

 

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

18 Setembre, 2019
Un grup de persones amb discapacitat visual arriben a Santiago de Compostel·la després de tres anys fent el camí francès
18 Setembre, 2019
Entrevista realitzada a Maria Rosa Alzina Canals, col·laboradora en l'organització d'activitats a la Pastoral del Sord de Barcelona