Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Guia per a quedar-se a casa quan s’és ancià

La Comunitat de Sant Egidi publica la tercera edició d’un manual que facilita la difusió dels serveis més útils per a la gent gran que viu sola a casa seva

Els membres de la Comunitat de Sant Egidi han presentat a la parròquia de Sant Just i Pastor la tercera edició de “Com quedar-se a casa quan s’és ancià”, un full de ruta que ubica els serveis més útils per aquells ancians que viuen sols. L’objectiu és respectar la voluntat d’aquelles persones grans que, tot i les debilitats que puguin patir per l’edat, volen continuar vivint a casa seva en comptes d’anar a una residència.

Una brúixola per als ancians

Aquest manual actua com unes pàgines grogues que donen a conèixer totes les oportunitats que ofereix Barcelona a la gent gran, des de serveis socials, sanitaris i culturals, fins a associatius per procurar-los companyia.

La informació esta dividida principalment en tres apartats. En primer lloc destaca “Ajuda i assistència social, que inclou un mapa dels serveis per respondre a la necessitat d’assistència, d’acolliment diürn, de menjar a domicili… amb tots els telèfons per contactar-hi. D’altra banda, en el segon apartat “Curar-se a casa”, l’ancià hi troba diversos centres d’atenció sanitària de la ciutat. En tercer lloc, a “Discapacitat i serveis relacionats” s’ofereix informació que comprén des d’informació sobre invalidesa i reconeixement de discapacitats així com sobre ajuts econòmics i pràctics pel dia a dia.

Entre tota la informació destaquen alguns capítols molt pràctics dedicats a temes com les pensions, els drets als que poden acollir-se els ancians per a la seva autodeterminació o, fins i tot, un relacionat amb consells per a protegir-se de la calor i el fred.

Presentació

El responsable de la Comunitat de Sant Egidi, Jaume Castro va presidir la presentació on van assistir diverses personalitats, entre ells, el director general d’afers religiosos de la Generalitat Enric Vendrell. A l’inici de l’acte tant la Generalitat a través de Dolors Gordi de la Secretaria de Família, com l’Ajuntament, amb Assumpció Roset de la Comissionada d’Alcaldia de la Gent Gran de Barcelona, van agrair l’esforç i la feina feta per a tirar endavant la publicació.

D’altra banda, van intervenir referents del món cultural com els actors Jaume Pla i Montserrat Carulla o el poeta Carles Duarte, president del Consell Nacional de Cultura i Art, que van expressar el seu testimoni. Montserrat Carulla, a més a més, va llegir als assistents la “Carta de Maria”, redactada per una anciana expressant el seu desig de viure a casa, que ha estat subscrita per més de cent mil ancians.

Per acabar va parlar la coordinadora del Servei d’ancians de Sant Egidi Montserrat Vilaseca, la coordinadora de l’edició de la guia Gemma Muñoz i l’il·lustrador de la portada Perico Pastor. Tots ells van expressar des de la seva experiència tant amb la comunitat com personal, la necessitat de defensar la dignitat de les persones grans.

Distribució

La guia que també surt a diverses ciutats italianes com Milà, Roma, Nàpols o Florència, entre d’altres, es distribuirà de forma gratuïta. A Barcelona, concretament, es podrà sol·licitar i recollir els divendres a la parròquia de Sant Just i Pastor de 6-8h. de la tarda, o de dilluns a dijous a la seu de la Comunitat de Sant Egidi, al carrer Hospital 140, de 10-2h. el migdia.  

T'interessarà ...