Pàgina d'inici > Noticies

Francesc mira cap al sud

El Papa fa una picada d’ullet al Concili i a Joan XXIII, nomenant cardenal al seu secretari, Loris Francesco Capovilla, als 94 anys d’edat

El Papa fa una picada d’ullet al Concili i a Joan XXIII, nomenant cardenal al seu secretari, Loris Francesco Capovilla, als 94 anys d’edat

D’entre els cardenals que passaran a ser electors, cinc són llatinoamericans; tres africans i dos asiàtics. Tan sols quatre d’ells pertanyen a la cúria

El centre de l’Església es trasllada a les perifèries geogràfiques, humanes i espirituals. El Papa Francesc va anunciar, després de l’Àngelus a la Plaça de Sant Pere aquest diumenge, el nomenament de 19 cardenals, -entre ells tan sols quatre curials- el proper 22 de febrer, festa de la Càtedra de Sant Pere.

Entre els que seran creats cardenals, s’hi troben tres arquebisbes emèrits de més de 80 anys i, per tant, no electors en un futur conclave. Es tracta de Kelvin Edward Felix, arquebisbe emèrit de Castries; l’espanyol Fernando Sebastian Aguilar, arquebisbe emèrit de Pamplona; i Loris Francesco Capovilla, arquebisbe titular de Mesembria. Amb aquest últim nomenament, Francesc  fa una picada d’ullet al Papa Bo i al Concili Vaticà II, ja que Mons. Capovilla, que ara té 94 anys, va ser secretari personal de Joan XXIII.

Cardenals electors

Amb la seva decisió, Francesc fa una clara aposta pels bisbes pastors d’arxidiòcesis -12 dels futurs cardenals són arquebisbes de grans ciutats- i tan sols nomenarà a quatre bisbes de la cúria vaticana: Pietro Parolin, secretari d’Estat; Lorenzo Baldisseri, secretari general del Sínode de Bisbes;  Gerhard Ludwig Mueller, prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe; i Beniamino Stella, prefecte de la Congregació per al Clergat. Així, el Papa trenca amb la dinàmica que tot president d’un Pontifici Consell hagi de ser destinat a ser porprat.

Francesc també aposta per un senat cardenalici menys eurocèntric i més connectat amb les realitats dels continents més pobres, de les perifèries, i amb major futur catòlic, com són Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia. Del continent americà, seran cooptats al Col·legi Cardenalici Gerald Cyprien Lacroix, arquebisbe de Quebec; Leopoldo Jose Brenes Solorzano, arquebisbe de Managua; Orani Joao Tempesta, arquebisbe de Rio de Janeiro –amfitrió de la Jornada Mundial de la Joventut; Mario Aurelio Poli, arquebisbe de Buenos Aires –substitut del Papa Francesc; Ricardo Ezzati Andrello, arquebisbe de Santiago de Chile; i Chibly Langlois, bisbe de Les Cayes (Haití).

D’Àfrica, esdevindran porprats Jean-Pierre Kutwa, arquebisbe de Abidjan (Costa d’Ivori) Philippe Nakellentuba Ouedraogo, arquebisbe d’Ouagadougou (Burkina Faso); mentre que Àsia serà representada per Andrew Yeom Soo Jung, arquebisbe de Seul, i Orlando B. Quevedo, arquebisbe de Cotabato (Filipines).

Tanquen la llista de futurs cardenals, dos arquebisbes europeus: Gualtiero Bassetti, arquebisbe de Perugia (Itàlia) i Vincent Nichols, arquebisbe de Westminster, amic i assessor del Papa Francesc.

T'interessarà ...