Pàgina d'inici > Noticies

Francesc: “El catequista custodia i alimenta la memòria de Déu”

El Papa marca pautes als catequistes que peregrinen a Roma i els recorda que ser catequista és una vocació i no un treball Els catequistes que van peregrinar a Roma aquest cap de setmana van tenir l’oportunitat d’escoltar al Papa en dues ocasions: a l’Aula Pau VI, en el marc del Congrés Internacional sobre la [...]

El Papa marca pautes als catequistes que peregrinen a Roma i els recorda que ser catequista és una vocació i no un treball

Els catequistes que van peregrinar a Roma aquest cap de setmana van tenir l’oportunitat d’escoltar al Papa en dues ocasions: a l’Aula Pau VI, en el marc del Congrés Internacional sobre la Catequesi i sota el títol de ‘El catequista, testimoni de la fe’, i a l’homilia de la missa dominical celebrada a la Plaça de Sant Pere del Vaticà. El seu missatge va ser molt clar en ambdues: el catequista ha de sortir a les perifèries a portar el testimoni de Jesús.

‘El catequista, testimoni de la fe’

El passat divendres, a l’Aula Pau VI, el Papa va dirigir-se a una audiència exigent però amb ganes d’aprendre: els catequistes que peregrinaven al Congrés Internacional sobre la Catequesi. En tres punts molt ben definits, els va expressar com ha de ser un catequista: “Catequista és una vocació: ‘ser catequista’, aquesta és la vocació; no treballar com a catequista”. I els va recordar que “la primera cosa, per a un deixeble, és estar amb el Mestre, escoltar-lo, aprendre d’Ell”.

En segon lloc, els va destacar que la funció dels catequistes és la de predicar a Jesús: “El cor del catequista viu sempre aquest moviment de sístole-diàstole: Unió amb Jesús – trobada amb l’altre. Són les dues coses: jo m’uneixo a Jesús i surto a la trobada amb els altres. Si falta un d’aquests moviments el cor no batega més, no pot viure”. Per últim, els va aconsellar que anessin a les perifèries i no fossin rígids: “Déu no té por de les perifèries. Per això, si vostès van allà, el trobaran. (…) Vull un catequista que tingui el valor d’arriscar per sortir i no un catequista que ho sap tot, però tancat sempre i malalt. (…) Però si us plau, no s’entén un catequista que no sigui creatiu. I la creativitat és com la columna del ser catequista”.

Homilia a Sant Pere

El Papa Francesc va celebrar l’eucaristia el diumenge a la Plaça de Sant Pere amb els catequistes que van peregrinar per al Congrés Internacional. Tal com havia fet dos dies abans, el Pontífex va afegir nous detalls a la definició de catequista en la seva homilia: “Qui és catequista? És el que custodia i alimenta la memòria de Déu; la custodia en sí mateix i sap despertar-la en els altres (…)  El catequista és precisament un cristià que posa aquesta memòria al servei de l’anunci, no per exhibir-se, no per parlar de si mateix, sinó per parlar de Déu, del seu amor i la seva fidelitat. Parlar i transmetre tot allò que Déu ha revelat. La doctrina en la seva totalitat. Sense treure ni afegir”.

I va destacar, de nou, la importància de Déu en la figura del catequista: “Si manca la memòria de Déu, tot queda comprimit en el jo, en el meu benestar. La vida, el món, els altres, perden consistència, ja no expliquen res, tot es redueix a una sola dimensió: el tenir. Si perdem la memòria de Déu, també nosaltres perdem la consistència, també nosaltres ens buidem, perdem el nostre rostre com el ric de l’Evangeli”.

T'interessarà ...