Festa de sant Marc, patró dels sabaters

Explica la tradició que sant Marc evangelista, deixeble de sant Pere, en arribar a la ciutat d’Alexandria, on havia estat enviat en missió apostòlica, descobrí que la seva sandàlia havia soferts els estralls d’un llarg camí. Va entrar a casa de un mestre sabater que en voler refer els desperfectes  va sofrir una aparatós accident. [...]

Explica la tradició que sant Marc evangelista, deixeble de sant Pere, en arribar a la ciutat d’Alexandria, on havia estat enviat en missió apostòlica, descobrí que la seva sandàlia havia soferts els estralls d’un llarg camí. Va entrar a casa de un mestre sabater que en voler refer els desperfectes  va sofrir una aparatós accident. Sant Marc no ho dubta, va escopir a terra, i va fer fang que – tot pregant – va ungir a en la ferida de l’artesà i immediatament l’aparatosa sanguina es va guarir. Des de d’aquell moment sant Marc es considerat, segons la tradició, el primer bisbe d’Alexandria i patró dels mestres sabaters.

La festivitat de sant Marc és el 25 d’abril, enguany, en escaure’s durant l’octava a Pasqua, la seva festa es va celebrar el passat dissabte 7 de maig de 2011 a 2/4 de 12 del migdia amb una missa presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Sebastià Taltavull i Anglada.

El bisbe Sebastià va saludar als confrares de sant Marc convidant-los a viure a fons el ser i participar de la fe en la vida de confraria. “Ser membre d’una confraria – els digué – va més a fons que la pròpia devoció personal. És viure la fe compromesament al servei de la societat amb germanor amb els altres membres de la germandat i al servei dels més necessitats de la nostra societat. Cal fer-ho des de l’àmbit polític, professional i familiar. Cal fer-ho amb fe”.

En la seva homilia, Mons. Taltavull, que encoratjar als confrares a llegir les escriptures, especialment l’evangeli del seu sant patró. “La paraula de Déu és viva i eficaç (He 4,12) – els digué – Vosaltres esteu cridat a llegir les escriptures, espacialment l’evangeli de Marc, que és aquell evangeli escrit pensant en la trobada de l’home a Jesús. I aquell de que amb cor sincer s’apropa a l’evangeli a ben segur, quelcom, succeeix en el seu interior. D’una manera o altre Déu sempre respon a aquell que el cerca amb cor sincer”.

Acabada la eucaristia tothom es dirigí al altar de sant Marc de la Catedral on el bisbe Sebastià va fer entrega de les medalles i diplomes als nous membres de la germandat de sant Marc. Enguany rebé la medalla de sant Marc la Sra. Glòria Renom, diputada al Parlament de Catalunya i varis industrials i artesans del gremi de sabaters. Tot seguit la processó es dirigí vers el claustre de la Catedral davant la sala capitular on hi ha els enterraments – amb unes làpides amb signes del gremi – dels antics mestres sabaters on es pregà per tots els difunts vinculats a la confraria de sant Marc.  

Un cop finalitzada la cerimònia litúrgica confrares i devots es dirigiren a la seu de la confraria,  a la veïna plaça de sant Felip Neri on poguérem compartir amb germanor i joia tot tastant els “currutacos” (pastissets propis de la festa) amb una mica de vi ranci.

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

23 Juliol, 2019
Qui van ser els avis de Jesucrist? A continuació expliquem algunes de les tradicions que es coneixen dels dos sants celebrats el 26 de juliol
23 Juliol, 2019
Entrevista a l'advocat Enric Mas, nou vice-governador general de l’Orde del Sant Sepulcre per Llatinoamèrica
22 Juliol, 2019
La Fundació Pere Tarrés preveu becar les activitats d’uns 4.500 infants durant el mes d’agost