Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Feliç diada de Sant Jordi!

El Cardenal Sistach ha beneït les roses del Palau de la Generalitat però, abans, ha oficiat una missa en què han participat les autoritats polítiques de Catalunya

Sobre el seu cavall, amb una llança a la mà i una bandera amb la famosa Creu de Sant Jordi a l’altre, intentant acabar amb el drac que –en aquest cas- escup aigua per la boca. Aquesta és una de les moltes imatges de Sant Jordi que es poden veure en el Palau de la Generalitat. Concretament, la descrita pertany a la font del Pati dels Tarongers, però es poden trobar altres escultures al Saló Sant Jordi, a la façana de l’edifici o a la galeria gòtica del mateix Palau. I és que Sant Jordi és el patró de Catalunya i, com a festivitat religiosa, requereix de la tradicional missa a la capella Sant Jordi i de la coneguda cerimònia de benedicció de roses al pati de carruatges, actes que ha presidit el Cardenal Sistach aquest matí.

Eucaristia amb autoritats polítiques

Rebut pel president Artur Mas, l’Arquebisbe de Barcelona ha oficiat una missa en l’acollidora capella de Sant Jordi amb tota la cúpula política del país. Entre tots els assistents hi destacava la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, així com d’altres membres del govern i del parlament català i autoritats militars.   

En la seva homilia, el Cardenal Sistach ha destacat la importància de la tradicional missa de Sant Jordi: “Aquesta és una manera molt coherent de celebrar la nostra festa patronal, ja que la fe cristiana ha estat sempre ben present en l’afaiçonament del poble català des de fa més de mil anys”. Tot i això, ha estat crític amb la llibertat de la consciència individual, inspirada per Déu: “S’hauria de donar més importància a la consciència i a la seva formació ètica i deontològica. Tanmateix la veu de la consciència que Déu ha posat en el nostre interior és poc coneguda i poc escoltada. Convindria en l’educació de les persones recuperar aquesta veu i aquesta llum que orienta i dignifica la persona humana i ens fa conscients i responsables”.

Ja per últim, l’Arquebisbe de Barcelona ha aconsellat a les autoritats polítiques què han de prioritzar en el seu discurs: “En el debat sobre la institucionalització del país, cal tenir molt present el benestar social dels ciutadans, especialment dels més desfavorits i colpejats durament per la crisi econòmica, i també els valors i les virtuts que han de configurar la vida i l’activitat de les persones i la convivència social, sense oblidar la identitat del nostre poble i les seves arrels cristianes que l’han afaiçonat durant segles i segles i que posa en relleu el patronatge de Sant Jordi i de la nostra patrona la Mare de Déu de Montserrat que celebrarem el proper dilluns”.

Benedicció de roses

Roses vermelles, roses i blanques han envaït el pati de carruatges del Palau de la Generalitat. Però aquest escenari tan colorit ha estat assaltat per periodistes de nombrosos mitjans que no es volien perdre com el Cardenal Sistach baixava al pati, seguit del president Mas, per a beneir les roses que posteriorment serien venudes.

L’Arquebisbe de Barcelona ha aspergit amb aigua beneïda totes roses de les paradetes que s’havien organitzat i ha pogut saludar els presidents de les entitats socials que estaven darrere de cada mostrador. I és que els beneficis per la venta de roses en cada stand van destinats a diferents entitats socials del territori català com el grup ÀgataAREP o la Fundació Pro Vellesa Autònoma.

T'interessarà ...