Pàgina d'inici > Noticies

Facies fidei

El Museu Episcopal de Vic (MEV) contribueix a l’Any de la Fe amb una reflexió sobre el sentit de les obres d’art medieval religiós, a partir de diàlegs entre set obres del museu vigatà i set més procedents d’altres museus de les diòcesis catalanes. L’exposició, que porta per títolFacies fidei, es visita dins les mateixes […]

El Museu Episcopal de Vic (MEV) contribueix a l’Any de la Fe amb una reflexió sobre el sentit de les obres d’art medieval religiós, a partir de diàlegs entre set obres del museu vigatà i set més procedents d’altres museus de les diòcesis catalanes. L’exposició, que porta per títolFacies fidei, es visita dins les mateixes sales permanents del MEV (reserves@museuepiscopalvic.com). Marc Sureda és conservador del MEV i comissari de l’exposició.

Quin és l’objectiu global de la mostra?

Explicar que darrere d’unes pintures murals, d’un retaule o d’un calze no hi ha només uns promotors i artífexs, uns procediments tècnics i uns gustos o modes, sinó també un pòsit teològic i litúrgic que fa que aquella obra sigui com és, i no d’una altra manera. Volem mostrar que tota peça d’art religiós medieval ha de ser llegida també així per ser ben entesa.

Com s’estableixen els diàlegs que la vertebren?

Amb la relació entre peces tractem temes com la Creació, l’Encarnació, l’Eucaristia, la Creu, la Santedat, la Paraula i la Vida. Per exemple, la brillantor de la Veracreu de l’arquebisbe Sescomes (Tarragona) s’explica perquè la Creu sintetitza la passió, mort i resurrecció de Crist, narrada al retaule de Bernat Saulet (Vic).

Quin interès té per al creient i per al no-creient?

Al creient li agradarà reconèixer les expressions artístiques de la fe a la Catalunya medieval. Però l’exposició resulta globalment atractiva avui, perquè els referents culturals cristians ja no són universalment compartits i, per tant, falten eines per entendre bé l’art religiós medieval i gaudir-ne.

Entrevista realitzada per Òscar Bardají a Marc Sureda, conservador del MEV i comissari de l’exposició Facies fide,i per al Full Dominical del diumenge 26 de maig.

T'interessarà ...