Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

Eulàlia, la Santa patrona de Barcelona

La cripta de la Catedral conté el sarcòfag de la jove, que va ser assassinada als 13 anys d’edat per admetre davant el governador de l’època que era cristiana

Les festes de Santa Eulàlia són molt conegudes a tota Barcelona. Però no ho és tant la història o llegenda de la Santa que porta aquest nom, crucificada als 13 anys d’edat per professar la religió cristiana. En el sarcòfag de Santa Eulàlia, situat a la Cripta de la Catedral, es detalla en relleu la vida i el martiri de la jove. Els fets se situen en el context de la ferotge persecució religiosa decretada per l’emperador romà Dioclecià que va estar a Hispània l’any 304, amb el prefecte Dacià.

En el primer episodi, la jove de Sarrià exposa als seus pares cristians que vol confessar la seva condició de “cristiana”. El següent relleu mostra com la verge és jutjada pels magistrats, de la qual segueixen tres escenes més en referència al martiri: els assots, la crucifixió i arrencament dels pits, i la cremació, que hauria estat interrompuda sobtadament per  una nevada que va cobrir el cos de la Santa. Posteriorment, s’hi pot veure l’episodi del seu enterrament definitiu a la Catedral, presidit pel bisbe Frodoí, i la processó des de Santa Maria del Mar –antic cementiri de la ciutat de Barcelona- fins a la Catedral.

La troballa del Bisbe Frodoí

Frodoí va ser bisbe de Barcelona al segle IX, concretament entre els anys 861 i 890. Les cròniques de l’Església barcelonesa ens diuen que ell va trobar personalment el sepulcre romà de Santa Eulàlia: “Per inspiració divina (…) ell amb les vestidures pontificals caminava amb el bàcul quan aquest, súbitament, es va enfonsar en el lloc precís on estava el sepulcre romà que contenia les despulles o relíquies de la Santa”.

En processó, es va traslladar el cos de la Santa a la Catedral, posant una làpida en la part esquerra del presbiteri de la Cripta. La processó es va haver de detenir a l’actual Plaça de l’Àngel perquè un canonge va quedar-se un dit de la Santa com a record. Un àngel va aparèixer i va assenyalar el culpable fins que aquest va retornar la relíquia que havia robat.

Per què 13 anys?

Santa Eulàlia tindria 13 anys perquè en aquella època només podien ser jutjats els majors de 13 anys. A més a més, la Santa va rebre 13 martiris, un per cada any dels que tenia. En aquest context, més de 150.000 catòlics van morir pel fet únic de ser cristians i molts altres van haver d’adjurar, és a dir, renegar la religió cristiana perquè estava prohibida. I és que als romans els agradava i gaudien veient patir als que no eren com ells, de manera que buscaven els pitjors martiris possibles.

El sarcòfag de Sta. Eulàlia

Realitzat per l’italià Luppo di Francesco entre els anys 1330 i 1340, el sarcòfag de la santa és gòtic tot i que conté molts elements romànics reaprofitats com són els basaments i els capitells que sostenen l’estructura del sarcòfag de marbre policromat. En la part superior del sepulcre es narren esculpides les grans festes i processons que es van fer a l’inaugurar el sarcòfag de Luppo di Francesco el 30 de juny del 1339, on també s’hi trobava el bisbe Ferrer de Abellà.

El sarcòfag està coronat per cinc imatges: quatre àngels amb cirials i, al mig, la imatge de la Mare de Déu. La cripta també té una gran clau de volta que representa la Verge Maria, Santa Eulàlia i el Nen Jesús coronant a la Santa de Barcelona.

T'interessarà ...