Etsuro Sotoo: “L’objectiu no és acabar l’obra, sinó ajudar a la reconstrucció personal”

L'escultor en cap de la Sagrada Família ens mostra tots els secrets de la nova porta de la façana del Naixement

A. A D’on sorgeix la idea original de la porta de la façana del Naixement?

E.S El meu objectiu, i el meu desig, és seguir la línia de Gaudí. Això vol dir que hem d’arribar a on volia arribar Gaudí. Posant-me en la seva pell. A partir d’aquest punt sorgeixen les idees. On va néixer Jesús? Tocant terra, cert? Doncs a la porta hi ha d’haver herba, insectes. A més, la porta representa la caritat.  Per aquest motiu s’hi troba l’heura, sense flors.

A.A Com aconsegueix interioritzar el pensament de Gaudí?

E.S Amb tranquil·litat i meditació. També valentia, perquè no sabem com sortirà, què dirà la gent, però si tu saps  quin camí és el correcte, i te’l creus, l’has de seguir sense dubtar.

A.A Quin significat té aquesta porta?

E.S Primer la funció de protecció del temple. Després, seguint la línia de la façana, plasmar l’alegria del naixement de Crist, l’esperança, la caritat del dia a dia. És una porta d’obertura al futur, amb un toc oriental. La façana està mirant a l’est, a orient, amb l’objectiu de representar la unió entre cultures.

A.A Amb quins materials està construïda?

E.S Aquest punt és molt important. L’elecció dels material que escollim marca clarament la seguretat del futur del temple. Es tracta d’una gran responsabilitat. Per tant, aquest aspecte és el que li dediquem més temps. En el cas de la porta l’elecció va ser el bronze.

A.A Es pot entendre el significat de la porta i de tota l’obra en conjunt sense ser creient?

E.S Diguem que aquesta és la intenció de Gaudí. Un temple universal que aculli als creients i als no creients. És aquí a on es troba el miracle de la Sagrada Família. Musulmans, japonesos, xinesos, tots s’enamoren d’ella. És una gran porta espiritual, d’unió, tothom hi té cabuda. Aquesta és l’essència del catolicisme.

A.A Precisament vostè va viure en primera persona un procés de conversió…

E.S Com a bon japonès m’agrada treballar i fer les coses ben fetes. Gaudí era així. Cadascú té la seva “pastanaga” al davant del rostre, convidant-lo cap a una direcció. Cadascú ha de saber trobar la seva recerca personal, els seus interessos. El poder de la Sagrada Família és aquest.

A.A Què és la Sagrada Família per Etsuro Sotoo? Com vol que sigui vista la seva obra?

E.S Per a mi la Sagrada Família és com un instrument musical, ja que fa gaudir a les més de 15.000 persones que passen cada dia pel temple. Estem construint una eina que ens ajuda a conèixer a nosaltres mateixos. L’objectiu no és acabar l’obra com a tal, sinó que el que es busca amb la Sagrada Família és ajudar a la reconstrucció personal. Trobar el camí que a vegades estem perdent.

A.A Quins detalls amaga la porta?

E.S Tos els insectes tenen el seu simbolisme. Un cuc que es converteix en papallona és la conversió. Els cargols són la lentitud, però també representen la paciència. Els escarabats reflecteixen l’esforç, la feina.

També trobem vegetació. L’heura, l’element principal, és el símbol del matrimoni. No té arrels, per una fulla junt amb l’altra s’ajuden a no caure. A més, s’adapten a tot el mur, com a símbol d’obediència.

A.A La porta té molt color. Per algun motiu en especial?

E.S Segons paraules de Gaudí, l’objectiu era policromar tota la façana del Naixement. Per tant, no hagués tingut sentit que tot tingués color menys la porta. Es tracta d’una porta que és de bronze, però el color és obtingut a través d’una tècnica a partir de diferents incidències d’òxid, que fan variar el color del metall.

A.A Quin missatge envia als visitants que contemplin la porta?

E.S La porta està plena de simbolisme, però el que vull transmetre a tot el món és que a la part superior, l’heura forma unes paraules, però des de fora mai les entendran.

A l’entrar al temple es pot llegir “Deus Caritas Est”, Déu és amor, per tant, convido a tothom a entrar a l’interior per a poder entendre aquesta paraula.    

 

 

 

T'interessarà ...

17 Maig, 2019
La germana teresiana guardonada per la seva trajectòria, aplicant el personalisme de Mounier vinculat amb Santa Teresa en totes les etapes de la seva vida