Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

Ètica, fe i política per a la reconciliació amb la creació

Mn. Peio Sánchez, professor d'antropologia teològica, dóna les claus per entendre la nova encíclica del Papa Francesc, 'Laudato Si'

L’ésser humà ha ferit la creació i està cridat a restaurar-la. Això és possible en Crist, com diu sant Ireneu: “És ell, en efecte, qui posa llum a l’altura, qui allarga la profunditat que s’enfonsa molt radicalment en la terra, qui estén la longitud de l’Est i de l’Oest”. I també aquella gran sentència: “Gloria Dei homo vivens!”: ”La glòria de Déu és l’home vivent”.

Aquesta acció reconciliadora obre permanentment processos de reconciliació que són oportunitats per tornar a començar. Des d’aquí la fe es posa al servei de l’ètica que, tenint cura de l’ambient, restaura les relacions humanes des de la crida a la vida d’una nova creació que ja ve. Això implica una opció política que doni forma jurídica a les exigències mínimes ineludibles i que faciliti les altres exigències per fer possible un progrés sostenible.

Al criticar “la debilitat de les reaccions”, el Sant Pare lamenta “que la política estigui sotmesa a la tecnologia i a les finances”, com queda palès en les cimeres mundials sobre el medi ambient. “Hi ha massa interessos particulars i molt fàcilment l’interès econòmic arriba a prevaldre sobre el bé comú i a manipular la informació per tal de no veure afectats els seus projectes”.

T'interessarà ...