Pàgina d'inici > Entrevistes

Estat i religions

Entrevista a Daniel Gamper, professor de filosofia moral i política a la UAB i coordinador del simposi “Estat i religions. I la seva relació en les democràcies pluralistes actuals”

La Fundació Joan Maragall va organitzar a finals de novembre el simposi “Estat i religions. I la seva relació en les democràcies pluralistes actuals, en col·laboració amb el Palau Macaya de Barcelona. Van analitzar l’eclosió del pluralisme religiós en les societats democràtiques actuals i es van preguntar quin és el paper que li correspon a la religió en les societats europees contemporànies. El professor de filosofia moral i política a la UAB Daniel Gamper va coordinar el Simposi.

Quines conclusions vàreu treure?

​Les idees bàsiques són la centralitat de la llibertat ​de consciència i religiosa, i la interculturalitat. Els nostres sistemes normatius estan estructurats entorn de la igualtat i la llibertat. En concret, la llibertat de consciència imposa obligacions a les institucions, en especial quan aquestes veuen modificada la seva composició i es fan diverses. Aquesta situació s’ha d’afrontar a través del coneixement recíproc, que condueixi a una forma de respecte informada; en això consisteix la interculturalitat. Les solucions no interculturals corren el perill d’estereotipar la religió (multiculturalisme) o de limitar la llibertat religiosa (laïcisme).

 Per tant, la interculturalitat és la via…

La interculturalitat s’ofereix com a via per mitjà de la qual es reforça el teixit social del territori a través d’una comunicació oberta entre els ciutadans que intercanvien les seves perspectives recíprocament.

 La laïcitat és la solució?

​Atès que les institucions han de reaccionar davant la diversitat, cal que tinguin algun model de relació amb les confessions. El model de la laïcitat en si mateix es basa en la igualtat dels ciutadans i el respecte a la llibertat de consciència i religiosa en un marc de separació Estat/esglésies.

Entrevista realitzada per Òscar Bardají i Martín per al Full Dominical del proper 22 de gener 

T'interessarà ...