Espectació per la visita del Sant Pare: més de un centenar de periodistes participen en un seminari formatiu

NOTA DE PREMSA El cardenal Martínez Sistach demana una bona acollida de Barcelona al Sant Pare Els organitzadors recomanen que les persones que vulguin saludar el Sant Pare ho facin durant els seus recorreguts per la ciutat El cardenal Lluís Martínez Sistach demana que Barcelona ofereixi un bon acolliment al Sant Pare Benet XVI durant la [...]

NOTA DE PREMSA

El cardenal Martínez Sistach demana una bona acollida de Barcelona al Sant Pare

Els organitzadors recomanen que les persones que vulguin saludar el Sant Pare ho facin durant els seus recorreguts per la ciutat

El cardenal Lluís Martínez Sistach demana que Barcelona ofereixi un bon acolliment al Sant Pare Benet XVI durant la seva visita a la nostra ciutat els dies 6 i 7 del proper mes de novembre.

Aquest acolliment tindrà ocasió de manifestar-se sobretot el dissabte dia 6 de novembre, quan el Sant Pare arribarà a l’avinguda de la catedral dirigint-se al Palau Episcopal, on passarà la nit. En aquest indret davant de la catedral es podran concentrar les persones que li vulguin donar la benvinguda.

El diumenge dia 7 de novembre, a les 9 del matí, el Sant Pare sortirà de l’Arquebisbat en papamòbil en direcció al temple de la Sagrada Família. L’itinerari serà el que segueix: avinguda de la Catedral, Via Laietana, Pau Claris, carrer Diputació i carrer Marina fins al temple de la Sagrada Família. Abans d’entrar al temple per la façana del carrer de Mallorca, el vehicle on aniran el Sant Pare i l’arquebisbe de Barcelona recorrerà les illes on hi haurà totes les persones que seguiran la cerimònia, ocupant les 36.000 cadires, a través les pantalles gegants i so, i els espais per a persones dretes amb invitació.

Els organitzadors de la visita del Sant Pare fan una recomanació important: que les persones que vulguin veure el Sant Pare sense tenir cap invitació no s’acumulin als voltants de la Sagrada Família sinó que procurin ocupar tot el recorregut entre la avinguda de la Catedral i el carrer Marina, que serà el mateix a l’anada i a la tornada de la cerimònia de la Sagrada Família.

Aquests detalls i molts altres de la visita es varen donar a conèixer ahir dimarts en un seminari de cinc hores de duració celebrat a l’aula magna del Seminari Conciliar de Barcelona, al qual assistiren un centenar d’informadors. S’obrí el seminari amb unes paraules del cardenal Martínez Sistach, en què remarcà tres dimensions de la visita papal: la religiosa, la ciutadana i la de reconeixement a la missió dels Sants Pares en la defensa de la persona humana i de la causa de la pau en el món.

Tot seguit varen intervenir el pare Enric Puig, s.j., coordinador de la visita; el Sr. Jordi Roigé, coordinador de l‘atenció als mitjans de comunicació; Mn. Josep Anton Arenas, que exposà el sentit dels diversos moments de la cerimònia de dedicació d’una església; l’arquitecte Jordi Faulí, sobre la història i significació del temple de la Sagrada Família; i Mn. Josep Anton Arenas, la mare Rosario Hidalgo i la Dra. María José Jiménez sobre l’Obra del Nen Déu, que visitarà el Sant Pare la tarda del dia 7 de novembre.

Barcelona, 19 d’octubre de 2010


[Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya]

Aquest matí, dimarts 19 de octubre de 2010, a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, ha tingut lloc un seminari per als mitjans de comunicació social, amb motiu de la pròxima visita del Sant Pare a Barcelona, en el qual han participat un centenar de periodistes. El seminari, organitzat per l’Arquebisbat de Barcelona, ha comptat amb les intervencions del Sr. Cardenal Lluís Martínez Sistach, el P. Enric Puig, coordinador de la visita apostòlica del Sant Pare Benet XVI a Barcelona, Mn. J. A. Arenas, responsable de la litúrgia i president executiu de l’Obra Benèfico Social Nen Déu, el Sr. Jordi Faulí, arquitecte de la Sagrada Família, la Gna. M. Rosario, germana franciscana de l’Escola Nen Déu, la Dra. M. José Giménez, directora del dispensari del Nen Déu i el Sr. Jordi Roigé, periodista.

A l’inici del seminari, el Sr. Cardenal ha donat la benvinguda a tots els assistents, ha destacat que estem a les portes d’un esdeveniment molt important: la visita del sant Pare a l’arxidiòcesi de Barcelona, com un apòstol viatjant, itinerant. Una visita apostòlica amb un contingut espiritual, social i eclesial, que és tot un privilegi i també té una dimensió ciutadana, de defensa de la persona i de la pau. El Sr. Cardenal ha afegit que el Sant Pare té el ministeri de vetllar per la unitat de la fe i per la comunió entre la seu de Sant Pere i totes les altres esglésies diocesanes del món. Finalment, ha agraït la presència dels periodistes i els ha encoratjat a seguir treballant per tal que tothom pugui estar més ben informat.

Tot seguit, el P. Enric Puig, S.I., ha detallat el programa oficial d’actes de la visita del Sant Pare a Barcelona, que començarà a les 21 h del dissabte 6 de novembre, amb l’arribada del Papa a l’aeroport del Prat, procedent de Santiago de Compostel•la i acabarà a les 18.30 h del diumenge 7, amb la cerimònia de comiat oficial a l’esmentat aeroport, amb discursos del Sant Pare i del Rei Joan Carles i la sortida en avió cap a Roma, on arribarà al voltant de les 9 del vespre. El P. Puig ha recordat també l’itinerari que farà el Sant Pare en papamòbil, a les 9 del matí del diumenge, des del Palau Episcopal fins a la Sagrada Família, passant per la Via Laietana i els carrers Pau Claris, Diputació i Marina. La cerimònia de dedicació de l’església de la Sagrada Família començarà a les 10 h. Es preveu que a l’interior del temple hi hagi unes 7.000 persones, entre les quals 1.100 concelebrants (cardenals, arquebisbes, bisbes, abats i preveres), 2.300 fidels de les parròquies dels deu bisbats de Catalunya, uns 450 religiosos i religioses, uns 800 cantaires (de l’Orfeó Català, l’Escolania de Montserrat, la Coral Sant Jordi, els Pueri Cantores i la Federació de les Corals Catalanes) i unes altres 2.350, entre elles les autoritats, altres fidels, joves, famílies, malalts i discapacitats, representants d’associacions religioses, treballadors del temple de la Sagrada Família i periodistes. A l’exterior del temple, es preveu que hi hagi, assegudes, unes 36.000 persones que podran seguir la celebració a través de 22 pantalles gegants i un nombre indeterminat que també ho podrà fer en els espais ja no reservats. En relació als periodistes, s’han rebut 2.793 sol•licituds d’acreditació de mitjans de comunicació de tot el món, per cobrir la visita del Papa a Santiago de Compostel•la i a Barcelona.

Per part seva, Mn. Arenas ha explicat als mitjans la litúrgia de la dedicació de la Sagrada Família, que consisteix en una Eucaristia, amb unes cerimònies pròpies, entre les quals ha destacat l’aspersió de les parets i del poble, la lletania dels sants, l’Església triomfant, com a invocació de tots aquells i aquelles que ens han precedit en la fe, la unció de l’altar i les columnes amb l’oli del crisma, l’encensament de l’altar i la nau i la il•luminació del presbiteri i el temple. Les llengües usades en la dedicació seran el català, el castellà i el llatí. Així mateix, Mn. Arenas ha remarcat que el fet que sigui el Sant Pare qui dediqui la Sagrada Família imprimeix caràcter a la celebració, que el ritus de la dedicació està amarat de simbolisme, de signes que transcendeixen la realitat material, ja que la dedicació d’una església és símbol de l’Església vertadera i viva que formen tots els batejats.

El Sr. Jordi Faulí, director adjunt de l’equip de l’arquitecte Sr. Jordi Bonet, ha parlat del conjunt del temple de la Sagrada Família, del seu origen i la seva construcció, i de les parts en què està estructurada, ressaltant la intenció de Gaudí que respongués a la manera de ser de l’home contemporani i fos una catequesi en pedra de la fe cristiana.

Mn. Arenas ha presentat l’Obra Benèfico Social Nen Déu, entitat del bisbat destinada a l’atenció de persones discapacitades i a infants i joves amb síndrome de Down, confiada a les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors. Aquesta entitat, situada al barri del Guinardó, està presidida per un Patronat i disposa d’un col•legi, un dispensari, un taller ocupacional i una residència. Per part seva, la Gna. M. Rosario ha destacat que l’objectiu de l’escola Nen Déu és fer arribar el missatge de l’Evangeli als infants discapacitats, oferir-los una animació pastoral i catequètica, per tal que se sentin persones i fills de Déu i puguin trobar el seu espai en la societat. La Gna. M. Rosario ha revelat que els infants estan preparant amb entusiasme la visita del Sant Pare i l’obsequiaran amb un regal i ha animat els mitjans a viure aquesta visita a l’Obra Nen Déu amb esperit de solidaritat. Durant la visita a l’Obra del Nen Déu, el Sant Pare dialogarà amb els infants i joves discapacitats i els seus familiars i després de pregar junts beneirà la primera pedra de la futura residència de discapacitats que es construirà a Tiana.

En la seva intervenció, la Dra. Giménez ha explicat que el dispensari del Nen Déu és un centre de referència en odontologia per a discapacitats, ha agraït l’esforç del Patronat, la dedicació de les germanes, la tasca dels especialistes…, i ha destacat el caràcter benèfic, social, assistencial i catòlic del centre. Finalment, el Sr. Jordi Roigé, responsable de l’estructura informativa de la Visita Apostòlica, ha parlat dels aspectes d’organització i seguretat per a la premsa.

T'interessarà ...

22 Maig, 2019
El reportatge de cristians perseguits exposa la greu situació de la llibertat religiosa al món