Pàgina d'inici > Noticies

Es compleixen 100 anys del naixement del cardenal Jubany

L’any 1913, a Santa Coloma de Farners, va néixer Narcís Jubany, arquebisbe de Barcelona fins el 1990 Un 12 d’agost de fa 100 anys, és a dir, del 1913, naixia a Santa Coloma de Farners Narcís Jubany (1913-1996). El jove estudià al Seminari Conciliar de Barcelona i va ser ordenat sacerdot el 30 de juliol […]

L’any 1913, a Santa Coloma de Farners, va néixer Narcís Jubany, arquebisbe de Barcelona fins el 1990

Un 12 d’agost de fa 100 anys, és a dir, del 1913, naixia a Santa Coloma de Farners Narcís Jubany (1913-1996). El jove estudià al Seminari Conciliar de Barcelona i va ser ordenat sacerdot el 30 de juliol del 1939, amb 26 anys d’edat. Anys més tard es doctorà en teologia a la Universitat Pontifícia de Comillas i en dret canònic a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Gràcies a aquests estudis va poder exercir com a professor de teologia al Seminari. Per tal de commemorar els cent anys del naixement del cardenal Jubany, repassem la seva vida i les seves obres.

Abans de ser arquebisbe de Barcelona

L’any 1954, Narcís Jubany va ser nomenat canonge de la Catedral de Barcelona i oficial del Tribunal diocesà, a causa dels seus estudis en dret canònic. Un any més tard, el 1955, va ser consagrat com el darrer bisbe titular d’Ortosia di Fenicia, una diòcesi del Líban. Aquell mateix any també va ser nomenat bisbe auxiliar de Barcelona fins el 7 de febrer del 1964, quan la Santa Seu el va nomenar bisbe de Girona. Durant aquest període en què va ser bisbe auxiliar de Barcelona i vice-consiliari d’Acció Catòlica del Bisbat de Barcelona, Narcís Jubany va participar en el Concili Vaticà II (1962-1965).

El 1964, elegit bisbe de Girona, inicià la renovació de certs aspectes de la pastoral. A Girona, Narcís Jubany s’hi va estar fins el 3 de desembre del 1971, data en què va ser nomenat arquebisbe de Barcelona, en substitució del prelat Marcelo González Martín.

Com a arquebisbe de Barcelona

El 5 de març del 1973, després de dos anys com a arquebisbe de l’arxidiòcesi de Barcelona, el papa Pau VI va nomenar a Narcís Jubany cardenal del títol de San Lorenzo in Dámasoi, ja el 1981, el pontífex Joan Pau II el nomenà membre del consell de cardenals per a l’estudi dels problemes econòmics i organitzatius de la Santa Seu. Essent cardenal va participar en els conclaves de Joan Pau I i Joan Pau II d’agost i d’octubre del 1978, respectivament.

Arquebisbe emèrit de Barcelona

Després de 17 anys i per raó d’edat (1990), la Santa Seu va acceptar la dimissió del cardenal Jubany com a arquebisbe de Barcelona i el 1993 perdé la condició de cardenal elector en complir els 80 anys. Va ser el primer cardenal guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, l’any 1991, de mans del president Jordi Pujol. El cardenal Jubany va morir el 26 de desembre del 1996, als 83 anys d’edat, a Barcelona i va ser enterrat a la Catedral de Barcelona.

Obres

Al llarg de la seva vida el cardenal Jubany va publicar diferents obres com El voto de castidad en la ordenación sagrada(1952), que va ser una de les seves tesis doctorals. També va ser autor d’un copiós elenc d’estudis i treballs científics, canònics i litúrgics, entre els que destaquen Joan Pau II, el Papa del coratge i de l’esperança, Glosas, Glosses dominicals, Maria en la vida familiar i El diaconat i el celibat eclesiàstic, entre d’altres.

T'interessarà ...