Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Ensamble Moxos porta la música de l’Amazònia boliviana a Barcelona

El grup format per joves indígenes actuarà a l’escola Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi instrumentalitzant obres del barroc jesuític

Vint joves indígenes bolivians d’origen humil són els que mantenen i potencien la tradició musical de l’Amazònia boliviana, evitant la pèrdua d’aquest fenomen cultural, i esdevenint un dels principals exponents artístics de la Bolívia indígena. Combinant veus, instruments de corda, de vent i de percussió, Ensamble Moxos –així es diu el grup musical que han format- acompanya l’actuació amb la interpretació de danses populars. El seu repertori està format per obres de l’anomenat barroc jesuític, que és la música que caracteritzà les reduccions jesuítiques del segle XVII, així com per peces de música indígena tradicional.

L’orquestra arriba a Catalunya en el marc d’una gira europea. A Barcelona oferiran un concert obert al públic a l’escola Jesuïtes Sarrià el 4 de desembre, i el dia abans actuaran per als alumnes de l’escola Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka.

Les Reduccions jesuítiques: l’arrel d’una utopia

Les reduccions jesuïtes són un conjunt d’assentaments de pobles indígenes creats el segle XVII per missioners jesuïtes a les regions frontereres dels territoris sota control espanyol i portuguès, en un espai que abastava parts de l’actual Argentina, Uruguai, Paraguai, Brasil, Bolívia, Perú, Colòmbia i Veneçuela. Constitueixen un dels aspectes més sorprenents de l’evangelització del continent americà. Les reduccions van ser una experiència innovadora d’organització social, de desenvolupament econòmic i cultural, i de salvaguarda de la llibertat i la dignitat de les persones davant els abusos del sistema colonial.

La recuperació dels tresors musicals de l’Amazònia

L’orquestra que actuarà a Barcelona està integrada per joves d’origen molt humil, que gràcies a la música, amb entusiasme i il·lusió, han pogut actuar en alguns dels auditoris més importants del món, com la seu de la UNESCO a Paris, on van ser l’any 2013 en la celebració del reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la festa patronal de San Ignacio de Moxos. La combinació d’instruments de corda i flautes dolces, i l’execució d’obres del barroc jesuític, els ha merescut l’atenció de musicòlegs bolivians i d’arreu del món.

T'interessarà ...