Pàgina d'inici > Noticies

Els reptes comunicatius de l'Església: el 2.0 i les xarxes socials

[Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya] La Conferència Episcopal Tarraconense (CET), per mitjà del Secretariat Interdiocesà de Mitjans de Comunicació Social (SIMCOS), organitza una Jornada amb el tema “Els reptes comunicatius de l’Església. El 2.0 i les xarxes socials”. La Jornada serà presidida pels bisbes Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, delegat de la CET [...]

[Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya]

La Conferència Episcopal Tarraconense (CET), per mitjà del Secretariat Interdiocesà de Mitjans de Comunicació Social (SIMCOS), organitza una Jornada amb el tema “Els reptes comunicatius de l’Església. El 2.0 i les xarxes socials”. La Jornada serà presidida pels bisbes Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, delegat de la CET per a l’àmbit dels MCS i president del SIMCOS, i Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llobregat.

El programa de la Jornada comptarà amb les intervencions del director de continguts digitals del Grup Godó, Ismael Nafría, que parlarà sobre “El web 2.0: Canvi de paradigma”; del professor de la Universitat Ramon Llull, Francesc Canosa i de la professora de la Universitat Internacional de Catalunya, Marta Matías, que parlaran sobre “Introducció a les xarxes socials i el pla de comunicació 2.0”.

El secretari de comunicació del govern de la Generalitat de Catalunya, el periodista Josep Martí i Blanch, clourà la Jornada amb la conferència “Per una desmitificació del món digital a la comunicació institucional”.

La Jornada tindrà lloc el pròxim dilluns 4 de juliol, a la Casa de l’Església de Sant Feliu de Llobregat, carrer d’Armenteres, 35. Els professionals de la informació hi són convidats.

Per a informació i inscripcions cal dirigir-se a l’adreça electrònica giec@tarraconense.cat o al telèfon 934 123 094.

[flama.info]

La Conferència Episcopal Tarraconense a través del Secretariat Interdiocesà de Mitjans de Comunicació Social organitza, el proper 4 de juliol, una jornada amb el títol “Els reptes comunicatius de l’Església. El 2.0 i les xarxes socials”. Tindrà lloc a la Casa de l’Església del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat (C/ Armenteres, 35).

La comunicació ha viscut un canvi d’era durant l’última dècada. La irrupció d’Internet a la vida quotidiana ha representat un abans i un després en la forma d’entendre el paper d’emissors i receptors tant en el seu contacte interpersonal com en l’institucional.

Actualment, l’Església fa un esforç ingent per no perdre el contacte amb la realitat que s’imposa. Les diferents iniciatives sorgides des de les diòcesis de tot el món han estat referencials i precursores en molt sentits. Però el nou canvi de paradigma que representa l’evolució cap a l’anomenat 2.0 imposa el repte d’establir un model d’interlocució diferent entre les parts.

L’històric rol protagonista de l’emissor ha desaparegut i ara és el receptor -tradicionalment considerat la part passiva del procés comunicatiu- qui es converteix en actor principal del procés. Això obliga a fer canvis estructurals en els processos de comunicació institucional. Aprendre les noves estratègies a què obliga el moment serà clau per seguir construint l’Església del futur amb la solidesa que volem.

El Papa Benet XVI, en ocasió de la Jornada per a les comunicacions socials d’enguany, en el seu missatge ens diu que – també en l’era digital, cadascú sent la necessitat de ser una persona autèntica i reflexiva.A més, les xarxes socials mostren que estem sempre implicats en allò que comuniquem. Quan s’intercanvien informacions, les persones comparteixen amb si mateixes, la seva visió del món, les seves esperances, els seus ideals. Per això, es pot dir que existeix un estil cristià de presència en el món digital, caracteritzat per una comunicació franca i oberta, responsable i respectuosa amb l’altre.

Comunicar l’Evangeli a través dels nous mitjans significa no sols posar continguts obertament religiosos en les plataformes dels diversos mitjans, sinó també donar testimoni coherent en el propi perfil digital i en la manera de comunicar preferències, opcions i judicis que concordin profundament amb l’Evangeli, fins i tot quan no es parli explícitament d’ell. De la mateixa manera, tampoc es pot anunciar un missatge en el món digital sense el testimoni coherent del qui l’anuncia. En els nous contextos i amb les noves formes d’expressió, el cristià està cridat de nou a respondre a qualsevol que li demani raó de la seva esperança (cf. 1Pe 3,5).

Programa:

  • 11.30 a 12.00. Benvinguda i presentació. Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona i president del SIMCOS, i Mons. Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llobregat.
  • 12.00 a 13.30. conferència. El Web 2.0: Canvi de paradigma, Sr. Ismael Nafría, director de continguts digitals del Grup Godó, codirector del Màster en Projectes Online de la UIC i autor de Web 2.0. El usuario, el rey de internet.
  • 13.30 a 15.30. Dinar i descans
  • 15.30 a 17.30. sessió de treball*. Introducció a les xarxes socials i el pla de comunicació 2.0. Sr. Francesc Canosa, doctor en periodisme. Professor de la URL. Sra. Marta Matias, professora de la UIC i autora de “El marketing digital en la empresa: redes sociales”. *Es recomana portar ordinador portàtil.
  • 17.30 a 18.00. Pausa – Cafè
  • 18.00 a 19.00. clausura. Per una desmitificació del món digital a la comunicació institucional. Sr. Josep Martí i Blanch, secretari de comunicació del govern de la Generalitat de Catalunya

Informació, contacte i inscripcions: giec@tarraconense.cat o bé trucant al tel: 93.412.30.94.

T'interessarà ...