Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

Els Reis Mags, la metàfora de les tres etapes vitals de l’home

A partir d’un fresc del retaule de Sant Gabriel, el Dr. Martí Bonet relaciona la joventut, la maduresa i l’ancianitat amb el Rei Baltasar, Gaspar i Melcior, respectivament

Escrivia el poeta Carles Riba en Oratori dels tres reis d’Orient: “Dormen tots tres sota una sola capa;/ han menjat, han begut,/ de savi cor beatament rigut/ amb camellers i pòtols al taulell de l’etapa”. Amb aquestes paraules es referia als tres Reis Mags d’Orient que dormien junts sota un mateix llençol o manta en un mateix llit. Així ve representada l’escena en el retaule gòtic dedicat a Sant Gabriel de la girola de l’altar major de la Catedral de Barcelona, pintat per Lluis Borrassà a principis del segle XV.

L’àngel i el bagul

En l’escena, els tres Reis Mags dormen profundament tapats fins al coll amb simpàtiques gorres de dormir. El llit és com els de l’època medieval amb dosser i un cofre o tauleta de nit que utilitzen per deixar les tres corones. Els Reis no són de tres races diferents però sí que reflecteixen les tres edats de l’home: la joventut, la maduresa i l’ancianitat. Sobre l’escena del llit, es troba l’àngel Gabriel que intenta per tots els mitjans –ell que és l’oracle del Senyor- que els tres Reis no tornin a Jerusalem.

Només dos iguals

També a la Catedral d’Elna (Perpinyà) es poden veure els tres reis dormint en un mateix llit. Es troba en un dels capitells del claustre. La mateixa escena es pot veure a un capitell de la Concatedral de Sòria.

T'interessarà ...