Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

Els pobres, víctimes del deteriorament ambiental

Mn. Peio Sánchez, professor d'antropologia teològica, dóna les claus per entendre la nova encíclica del Papa Francesc, 'Laudato Si'

La mateixa creació que pateix l’explotació és la nova pobresa que gemega amb dolors de part. La destrucció de la natura implica una relació de saqueig. Vegeu l’esgotament dels recursos naturals, els riscos destructius del fracking (fracturació hidràulica per obtenir gas natural) o l’extensió desbordant a tota la població mundial del consum desmesurat.

En aquesta situació, les víctimes primeres de la crisi ecològica i del canvi climàtic seran novament els pobres. En aquest sentit va la denúncia de l’encíclica del papa Francesc d’una manera molt clara, que confirma la seva denúncia, la seva preocupació per la justícia social i per la superació del que anomena cultura del descarte. Per exemple, la forçada pobresa de les poblacions indígenes que viuen dels recursos naturals.

L’ecologia té una clara i intrínseca dimensió social. En aquest sentit, afrontar el canvi climàtic vol dir abordar conjuntament l’abisme de desigualtat que posa en risc el dret a la vida de moltes persones degradant el treball, l’habitatge, la salut o la seguretat.

Una de les aportacions més remarcades de l’encíclica és la afirmació que l’ecologia ha d’anar de bracet de la justícia, perquè totes dues han de ser protagonistes en la restauració de la vida. 

T'interessarà ...