Els educadors de la FEP refermen el seu compromís

Més d'un centenar de docents de les cinc escoles d’Educació Especial de l'Arquebisbat de Barcelona celebren la jornada "Construint Futur"

[Fundació Escoles Parroquials]

Més d’un centenar d’educadores i educadors de les cinc escoles d’Educació Especial de la FEP han compartit les seves experiències en matèria educativa per preparar l’inici de curs. La jornada Construint Futur és la segona que se celebra i enguany està centrada en l’aprenentatge de l’experiència. El gruix de la jornada va ser la conferència “L’educació com acompanyament mental”, a càrrec del doctor Ramon Maria Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica. A més a més, va comptar amb la realització de deu tallers sobre temàtiques diverses: robòtica, lectura, art, cuina, jocs, dansa, sortides laborals, etc.

La jornadava tenir lloc a l’Escola Sant Jaume, a l’Hospitalet de Llobregat, i va compt amb la presència del secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, P. Enric Puig, el president de la FEP, Ignasi Garcia i Clavel, i el tinent d’alcalde d’Educació, Esports i Joventut de l’Hospitalet, Jaume Graells. 

Conèixer i estimar

“Un educador ha de conèixer allò que ensenya, però sobretot ho ha d’estimar”. Així es va expressar el doctor Ramon Maria Nogués en la conferència inaugural de la segona jornada Construint Futur celebrada aquest divendres per les escoles d’educació especial de la Fundació per les Escoles Parroquials de l’Arquebisbat de Barcelona (FEP). 

A la jornada van participat cent trenta educadores i educadors de les cinc escoles d’educació especial de la FEP, que aquest inici de curs s’ha centrat en l’aprenentatge de l’experiència. La jornada va començar amb la conferència L’educació com acompanyament mental, a càrrec del doctor Ramon Maria Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica, Va continuar amb deu tallers impartits per professors i professores de les mateixes escoles, amb temàtica variada com anglès, cuina, inserció social, vídeo, robòtica, lectura, plàstica, ritmes, manualitats i història. 

Nogués va defensar la integració de les emocions i la raó en tota acció educativa. “Les emocions regulen el noranta per cent del que fem. La raó, sense assistència emocional, no funciona bé”, segons el conferenciant. “El nostre cervell és limitat, i vivim en un misteri. I per posar-hi ordre creem filosofies, ciències, estètiques, espiritualitats, religions, etc. Un mestre no pot ser neutral, ha de ser exhortador, transmetre entusiasme. Estimar allò que ensenya”, va cloure el doctor Nogués. 

Tasca de la FEP

Enric Puig va agrair la tasca que desenvolupen les escoles de la FEP. Segons va dir, “no podem pedre la mirada fraternal i universal, estimar i servir. Posem en valor el sentit de pertinència a la FEP, a l’escola cristiana de Catalunya i al servei d’educació català que integra l’escola pública i concertada. I descobrir la presència de Déu que passa una i altra vegada, també a les nostres escoles”. 

Per la seva part, el president de la FEP, Ignasi Garcia i Clavel va insistir en la vocació de les escoles parroquials en l’atenció als més necessitats. “Recollint el mestratge i la sensibilitat del Papa Francesc”, va dir. El president de la FEP també va traslladar una afectuosa salutació del cardenal de Barcelona, Joan Josep Omella, i el seu reconeixement i suport als educadors i educadores de la FEP. 

Finalment, el tinent d’alcalde d’Educació, Esports i Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, Jaume Graells, va tancar la jornada de la FEP agraint la “tasca immensa de les escoles parroquials a l’Hospitalet i arreu de Catalunya, i molt en concret en l’àmbit de l’educació especial”, i ha fet notar el gran repte de l’atenció a la diversitat, que afecta no solament a la feina que es fa a l’aula, sinó a la societat en general.

Sobre la Fundació

La FEP és titular de divuit escoles d’origen parroquial de l’Arquebisbat de Barcelona. Posa l’accent social molt marcat al servei a les famílies amb pocs recursos o dificultats. D’aquestes escoles, cinc són d’educació especial: l’Escola d’Aprenents Sant Genís dels Agudells, l’Escola d’Educació Especial Mare de Déu de Montserrat, l’Escola Especial Professional Mare de Déu de Montserrat, l’Escola Especialitzada La Sagrera i l’Escola Especial Nostra Senyora de Montserrat, totes elles a Barcelona. 

 

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

20 Setembre, 2019
La trobada de la basílica de la Sagrada Família reforça la cooperació entre els directors de comunicació de grans empreses amb seu a Catalunya i l’Església Arxidiocesana de Barcelona