El veneçolà Arturo Sosa nou Superior General dels jesuïtes

El nou líder ha estat Provincial dels Jesuïtes a Veneçuela, coordinador de l'apostolat social en aquest país i director del centre Gumilla

El P. Arturo Sosa, jesuïta veneçolà, ha estat elegit aquest matí com a nou Superior General de la Companyia de Jesús, en la Congregació General 36 que s’està celebrant a Roma. Substitueix el P. Adolfo Nicolás SJ, que va presentar la seva renúncia a l’inici de la Congregació General.

Arturo Sosa era en aquests moments delegat per a la Cúria i les cases i obres interprovincials de la Companyia de Jesús a Roma, i Conseller del pare General des del 2008. Va néixer a Caracas (Veneçuela) el 12 de novembre de 1948. el pare General des del 2008. És llicenciat en Filosofia per la Universitat Catòlica Andrés Bello (1972) i doctor en Ciències Polítiques per la Universitat Central de Veneçuela. Entre 1996 i 2004 va ser Superior Provincial dels Jesuïtes a Veneçuela. Anteriorment havia estat coordinador de l’apostolat social en aquest país i director del Centre Gumilla, un centre d’investigació i acció social dels jesuïtes a Veneçuela.

Un líder proper que aposta pel diàleg

Es tracta d’una persona molt reconeguda com a analista polític, impulsor del diàleg. Com a provincial de Veneçuela va impulsar, entre altres coses, el paper dels laics en la Companyia de Jesús. Com a analista social i polític, és una persona amb gran sensibilitat per la qüestió social, en la línia del diàleg fe-justícia. El jesuïta català Llorenç Puig, que està participant a la Congregació General 36 i que avui ha estat un dels electors, destaca el caràcter del nou Superior General i la seva capacitat reconeguda d'”avançar amb idees, determinació i creativitat, cercant el diàleg i el consens”. També n’assenyala la seva sensibilitat social.

Els jesuïtes han escollit un home amb una visió molt àmplia de la Companyia. El jesuïta veneçolà Jesús Rodríguez Villarroel, que actualment viu a Madrid i que ha viscut i treballat estretament a Veneçuela amb el P. Sosa, creu que “animarà i impulsarà el treball en xarxa”. Destaca, a més, que a Veneçuela “és un referent per als jesuïtes joves” i que, pel què fa al terreny personal, és “proper, alegre i familiar, i creu molt en les persones”.

Una trajectoria reconeguda

Arturo Sosa compta amb una llarga trajectòria de dedicació a la docència i la investigació. Ha tingut diverses responsabilitats en l’àmbit universitari. Ha estat professor i membre del Consell Fundacional de la Universitat Catòlica Andrés Bello i rector de la Universitat Catòlica del Táchira. Especialment ha exercit la investigació i la docència en el camp de les ciències polítiques, en diferents centres i institucions, com la Càtedra de Teoria Política Contemporània i la Càtedra de Canvi Social a Veneçuela. Ha estat investigador a l’Institut d’Estudis Polítics de la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Central de Veneçuela i, a la mateixa universitat, professor de l’Escola d’Estudis Polítics a la Càtedra d’Història de la idees Polítiques de Veneçuela. En 2004 va ser professor convidat pel Centre per a Estudis d’Amèrica Llatina de Georgetown University, als Estats Units i va ser professor de la Càtedra de Pensament Polític Veneçolà de la Universitat Catòlica del Táchira.

El 2014 es va incorporar a la Cúria de la Companyia de Jesús a Roma com a delegat per a la Cúria i les cases i obres interprovincials de la Companyia de Jesús a Roma. Es tracta de les institucions que depenen directament del Pare General dels Jesuïtes i per a les que nomena un delegat. Entre elles es troben, a més de la Cúria General, la Pontifícia Universitat Gregoriana, el Pontifici Institut Bíblic, el Pontifici Institut Oriental, l’Observatori Vaticà, així com diversos Col·legis Internacionals i Residències. Ha publicat diferents obres, especialment sobre història i política veneçolana.

 

Font: Jesuïtes

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

21 Agost, 2019
Entrevista a l'escriptor i poeta madrileny F. Javier Expósito sobre les seves sensacions després de la peregrinació a Palestina i Israel
19 Agost, 2019
El segon capítol de l'Instrumentum Laboris proposa una conversió ecològica integral que es preocupi per la terra amazònica i pels pobles indígenes que habiten en ella