El signe de l'Església al mar

Un any més per festejar el dia de la patrona dels mariners es farà la processó de la Mare de Déu del Carme

Un any més té lloc pel Port de Barcelona la famosa processó de la Mare de Déu del Carme, que organitza l’Apostolat del Mar per festejar el dia de la patrona dels mariners. Es tracta d’una festa tradicional celebrada per tots els ports i les parròquies marineres del país, i que enguany té lloc el dissabte 19 de juliol.


“La teva llar lluny de la teva llar”

L’Apostolat del Mar, que treballa sota el nom “Stella Maris”, va néixer l’any 1920 a Glasgow amb l’objectiu de vetllar per als mariners que es troben lluny de la seva llar. És per això que el lema que ha dut sempre l’entitat és “Your Home away from your home” (la teva llar lluny de la teva llar), ja que pretén que els mariners es sentin com a casa.
A Barcelona, es va establir set anys més tard, per iniciativa del Pare Lluis M. Brugada i, no va ser fins al 1979 que el Cardenal Jubany va crear la Delegació Diocesana de l’Apostolat del Mar. Aquesta, amb l’objectiu de portar el missatge cristià arreu del món, vetlla per cobrir cada una de les seves necessitats, un cop amarren al port.

El testimoni de l’Església a l’alta mar

Cada matí hi ha una visita pel port dedicada a saludar els mariners nouvinguts, i en la qual l’Apostolat del Mar informa els mariners dels diversos serveis que podran ajudar-los durant la seva estada. Transport, butlletins de notícies de diversos països del món, activitats lúdiques, accés a internet, així com habitacions per poder reposar… A més, a l’edifici d’Stella Maris, ubicat al costat del port, també hi ha un bar on acudeixen els mariners cap als volts del vespre per desconnectar de les llargues travessies i fer un billar o una cervesa entre companys. 

Stella Maris, a més de les misses de cada dia que tenen lloc a la capella del centre, ofereix també assistència espiritual de diverses confessions cristianes i d’altres religions per aquells que ho demanen. Com explica el vicari de l’Apostolat del Mar, Mn. Ricard Rodríguez, “es tracta de complir amb el que diu el lema i fer que es sentin com a casa”.
D’altra banda, a més de vetllar per la gent de mar, la seva principal preocupació, l’Apostolat del Mar s’encarrega de tots els afers religiosos de la zona portuària des de les misses que hi tenen lloc, fins a les benediccions als vaixells que surten per primer cop del port.

Processó de la Verge del Carme

La tradicional celebració per a commemorar el dia de la patrona consta d’una processó al voltant del port. El recorregut parteix de la parròquia de Sant Miquel del Port ubicada a la Plaça de la Barceloneta, des d’on els mariners i familiars, avancen fins al moll dels Pescadors portant la Verge a les espatlles. Un cop arriben al moll, després d’embarcar, té lloc una missa, en la qual es llença una corona de flors al mar en record de tots els pescadors difunts del darrer any, i finalitza amb un cant d’havaneres.

T'interessarà ...

17 Maig, 2019
La germana teresiana guardonada per la seva trajectòria, aplicant el personalisme de Mounier vinculat amb Santa Teresa en totes les etapes de la seva vida