Pàgina d'inici > Noticies > Càritas

El respecte, l’imprescindible per ser voluntari

La treballadora social Maria Carmen Villalba va impartir una nova xerrada del cicle de reflexions entorn de l’experiència del voluntariat que portava per títol ‘Acostar-nos a l’altre des de les pròpies ferides’

‘En lo profundo, no hay nada que no sea sorprendente. Y sin embargo bajamos tan a poco y pocas veces’. Això són algunes de les estrofes de la cançó de Luis Guitarra que va donar inici a una nova sessió del cicle de reflexions entorn de l’experiència del voluntariat, aquest cop a càrrec de la treballadora social i voluntària de Càritas Maria Carmen Villalba, experta en l’acompanyament de persones. Sota el títol ‘Acostar-nos a l’altre des de les pròpies ferides’, la ponent va incidir en la importància del respecte, que és imprescindible en qualsevol persona que vulgui ser voluntària. Tanmateix, també s’ha de tenir en compte la pròpia vulnerabilitat i experiència, per acostar-se humilment a l’altre.

Per als altres, el que vulguis per a tu

Aquell qui acudeix a Càritas no té l’obligació d’explicar als voluntaris la seva vida ni compartir-la, però la dinàmica de la institució porta a que els més vulnerables hagin d’explicar la seva història vital unes dues o tres vegades. Per aquest motiu, és necessari tractar-los amb molt de tacte i respecte, amb atenció. Els voluntaris s’han d’oferir com unes persones que poden i volen ajudar. Aquesta és la fórmula perquè l’altre obri el seu cor i la seva ànima.

Tanmateix, també és important partir de la pròpia experiència. Què ens va servir a nosaltres quan estàvem en una situació dramàtica? Què ens agradaria trobar-nos si fóssim ells? Com ens agradaria que ens tractessin? L’empatia i la intuïció són pilars que també sumen.

Ara, tan sols queden dues sessions d’aquest cicle de reflexions que, cada mes, aporta un espai de formació permanent per als voluntaris de Càritas. La propera xerrada serà el 20 de maig i anirà a càrrec de Mar Galceran, que tractarà sobre l’acció transformadora del voluntariat.

T'interessarà ...