Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

El record dels jueus a Barcelona

A prop de la Catedral, existeix una espècie de “Mur de les Lamentacions” amb inscripcions hebrees on els jueus de la ciutat comtal resen pels seus avantpassats


La presència de jueus a Barcelona està documentada des d’abans de l’existència del barri jueu a la ciutat. A Montjuïc –literalment el mont dels Jueus- a més del cementiri, els jueus tenien terres de cultiu i algunes cases. La muntanya de Montjuïc, un dels símbols universals de Barcelona, porta en el seu nom el record dels jueus que van formar part, al llarg d’uns sis segles, de la vida de la ciutat. L’any 1492 (a Barcelona, 1391), un cop desapareguda la comunitat jueva, els reis van autoritzar que les pedres dels cementiris jueus poguessin ser aprofitades com a material de construcció. Així, el Palau del Tinell es va construir amb aquests carreus que contenen inscripcions hebrees i que es poden veure just al costat de la porta de Sant Iu de la Catedral de Barcelona.

Lloc sagrat

Aquest mur amb inscripcions hebrees s’ha convertit en un lloc de culte per als jueus que viuen actualment a Barcelona ja que és allà on van a pregar pels seus antecessors “com si fos una espècie de Mur de les Lamentacions a Barcelona”. Tanmateix, quan venen a aquest lloc sagrat eviten passar per davant del Museu Marès, antic edifici de la Inquisició, i per tant han de fer tota la volta a la Catedral.

T'interessarà ...