Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

El Pla Pastoral arriba a la universitat

La URL organitza una Jornada de Recepció i Treball del nou Pla Pastoral a l'arxidiòcesi de Barcelona

Després de la presentació del nou Pla Pastoral, moltes les entitats d’Església, religioses i laiques, s’han posat a treballar el contingut d’aquest full de ruta pels anys vinents de la Diòcesi. Entre aquestes, la Universitat Ramon Llull (URL) ha organitzat una Jornada de Recepció i Treball per als professors i responsables d’Acció Solidària de les facultats, així com, als agents de pastoral. Un matí dedicat a aprofundir i presentar les idees clau que es plantegen al Pla Pastoral.

La jornada va comptar amb la participació del bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Sergi Gordo, del rector de la URL, el Dr. Josep M. Garrell, del president de la Fundació Blanquerna, el Dr. Salvador Pié i del director general de la Fundació Blanquerna, el Dr. Andreu Ibarz. Tots ells van donar la benvinguda i l’acolliment als assistents.

“Valor afegit”

El Dr. Garrell va ser el primer d’intervenir, satisfet per la rebuda de la jornada, que pretén seguir la línia dels valors que van inspirar URL. En aquesta línia, va qüestionar als presents de quina manera “es tradueix en, el dia a dia, la inspiració cristiana de la universitat”. El “valor afegit” de què, juntament amb la formació, doten es doten als alumnes de les facultats. Va assegurar que “a part d’intentar proveir de coneixements i de crear els millors professionals, cal aquesta pinzellada diferent”.  D’aquí aquesta jornada, “un camí seguint la nostra marca i la nostra identitat”, tal com va dir el Dr. Pié.

El bisbe Sergi, va assegurar agraït com la trobada suposava ja d’entrada un “estímul per a sortir”. “Una sacsejada de l’Evangeli, que convida a qüestionar-nos la nostra actuació i a donar una nova resposta”, va dir.  Tal com va dir Ibarz, “és un tren que passa i cal agafar!”. “Hem d’obrir la porta per rebre el pla i dir-li que entri a casa nostra”- estimulava a tots els presents-. “Entendre el “SORTIM”, amb tota la constel·lació de qüestions que comporta”, va afegir.  

“D’on venim?”

El bisbe va ser el primer a obrir el torn de ponències, exposant “D’on venim” i una motivació per a la URL. Durant la seva intervenció, va remuntar-se a tot allò que havia donat peu a l’elaboració del nou pla, començant pel somni del papa Francesc quan va demanar, per part de l’Església, i sobretot als joves, una  “opcio missionera capaç de canviar-ho tot. Tal com va dir el Papa: “Somiar que si un posa el millor d’un mateix, ajudarà que el món sigui diferent”.

A partir d’aquí, el bisbe Sergi va recordar la cloenda de l’Any de la misericòrdia, quan el cardenal Omella va demanar la participació de tots per l’elaboració del pla pastoral. Un nou pla que respongues a la crida del papa Francesc, que “exhortava a cada Església en particular a entrar en un proces de discerniment i reforma!”, recordava el bisbe Sergi. “Vam sentir aquest missatge del Sant Pare, i vam dir: fem una consulta on tothom hi participi, una crida a la conversió”, afegia el bisbe auxiliar.  

Motivació

El bisbe va assegurar que a partir dels cinc eixos el pla fa una crida a la diòcesi, i dins d’aquesta a la URL, cap a una dimensió social d’humanisme i d’evangelització. També, “al diàleg en tots nivells” per caminar cap al somni del Sant Pare i de l’Església en comunitat. “Proposem-nos anar per aquest camí d’evangelització, per preparar-nos i anar posant les condicions. Aturant-nos i detectant aquest llindar. D’aquí arribarem al Crist!”, va afegir.

El revolucionari “Sortim!”

El Dr. Salvador Pié, va exposar una reflexió sobre el títol del Pla Pastoral: “Sortim!” Tal com va dir, un “Sortim” que ha arribat “revolucionant” l’Església, amb el pontificat del papa Francesc. Una consigna que el Sant Pare cita repetidament en la seva proposta d’Església, plasmada en la seva exhortació apostòlica, Evangelii Gaudium. També, una idea d’Església per als “més petits”, referida en les seves intervencions quan demana una Església en Sortida. Un Hospital de Campanya, dedicat a la missió. “Una etapa nova de l’Església catòlica, on el pla pastoral ha posat l’accent al “Sortir!”-, va dir Pié.

“Demana la col·laboració de tots”

Andreu Ibarz, va conduir la segona part de la jornada amb la presentació del document “Orientacions i propostes per una conversió pastoral de l’arxidiòcesi de Barcelona”. En aquest va exposar una part més teòrica del contingut del Pla Pastoral des de la seva lectura, tal com va dir.

També, va entrar en el logotip del panot amb els cinc eixos: Joventut, Fraternitat, Pobres, Discerniment i Jesucrist. “Cinc eixos on tots tenim molt a dir! Un relat i una missió iniciada, en cap cas tancada, oberta que demana la col·laboració de tots”.

Després, va haver-hi un moment de treball en grup. Una posada en comú de les diferents idees que van sorgir durat la jornada. Tal com va dir Ibarz, “avui es tractava d’una sessió de treball i acolliment d’aquest nou Pla Pastoral”. “Una iniciació d’allò que hem de ser en un moment posterior, per seguir la via que ens marca l’Església”, va afegir.

T'interessarà ...