Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

El pecat de la terra ferida

Mn. Peio Sánchez, professor d'antropologia teològica, dóna les claus per entendre la nova encíclica del Papa Francesc, 'Laudato Si'

El saqueig de la creació és pecat. És un mal que és infligit a totes les criatures. Que actua com un pecat estructural amb responsabilitat personal  que genera mitjans malignes que, oblidant les persones, ofenen Déu. Certament, tenen l’origen molt més enrere en formes d’ambició que es van transformant i que cada vegada concentren més el poder.

La cadena de responsabilitats té graus diferents i queda encoberta per la banalitat, on les responsabilitats es dilueixen en la trama. En aquesta ruptura amb la creació, Déu convida a la conversió i la reclama en els diferents nivells de culpabilitat, des de la responsabilitat dels qui tenen els mitjans de producció, dels qui gestionen l’administració política, fins als funcionaris o els consumidors.

La qüestió climàtica passa, des del punt de vista cristià, per una conversió general de múltiples aplicacions. El Sant Pare recorda la necessitat de convertir-se, és a dir, de trobar-se realment amb Jesucrist i iniciar una vida nova. El cristià –assegura- cal que visqui la seva vocació tot admirant la bellesa de l’obra de Déu i protegint-la.

D’aquesta manera, el papa Francesc proposa “una sana relació amb tota la creació”, com a part de la “conversió íntegra de la persona”, prenent com a model sant Francesc d’Assís. Això implica “reconèixer els propis errors, pecats, vicis o negligències, i penedir-se de cor, canviant des de dintre”. Una veritable ascètica de l’ecologia.

T'interessarà ...