Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

El Papa Francesc en 25 frases

Repassem les paraules més transcendents del Sant Pare després d'un any del seu pontificat

AVORTAMENT

“No podem seguir insistint sempre només en qüestions referents a l’avortament, al matrimoni homosexual o l’ús d’anticonceptius. És impossible. Jo no he parlat molt d’aquestes qüestions i he rebut retrets per això. Però si es parla d’aquestes coses cal fer-ho en un context. D’altra banda, ja coneixem l’opinió de l’Església, però no cal estar parlant d’aquestes coses sense parar” .

(Entrevista a ‘La Civiltà Cattolica’,19/VIII/2013)

AVIS

“Els avis són la saviesa de la família, són la saviesa d’un poble. I un poble que no escolta els avis és un poble que mor. Escolteu als avis!”.

(Discurs durant la Peregrinació de les Famílies, 26/X/2013)

ANCIANS

“Passa que la gent gran són considerats un pes, mentre els joves no veuen perspectives segures per a la vida . Ancians i joves , per contra, són l’esperança de la humanitat. Els primers aporten la saviesa de l’experiència, els segons ens obren a futur, impedint que ens tanquem en nosaltres mateixos”.

(Trobada amb el cos diplomàtic, 13/I/2014)

ARMES

“Mentre hi hagi una quantitat tan gran d’armament en circulació com hi ha actualment, sempre es podrà trobar nous pretextos per desencadenar hostilitats. Per això faig meu el crida dels meus predecessors a favor de la no proliferació de les armes i del desarmament de tots, començant pel desarmament nuclear i químic”.

(Missatge per a la Jornada Mundial de la Pau, 12/XII/2013)

AUSTERITAT

“Crec que és necessària l’austeritat per a tots els que treballem al servei de l’Església. Ha tants matisos en l’austeritat… cadascú ha de buscar el seu camí”.

(A l’avió de tornada de Rio de Janeiro, 30/VII/2013)

BAPTISME

“El baptisme no és una formalitat, és un acte que toca en profunditat la nostra existència. Gràcies al baptisme, som capaços de perdonar i d’estimar també a qui ens ofèn i ens fa mal, i vam aconseguir reconèixer en els últims i en els pobres el rostre del Senyor, que ens visita i es fa proper. el baptisme ens ajuda a reconèixer el rostre de les persones necessitades, dels qui pateixen, als últims, també al nostre proïsme, el rostre de Jesús”.

(Audiència general , 8/I/2014 )

BENESTAR

“La cultura del benestar ens anestèsia, i perdem la calma si el mercat ofereix alguna cosa que encara no hem comprat, mentre totes aquestes vides truncades per falta de possibilitats ens semblen un mer espectacle que de cap manera ens altera”.

(Exhortació apostòlica ‘ Evangelii gaudium ‘, 24/XI/2013)

CELIBAT

“El vot de castedat i el vot de celibat no acaba en el moment del vot, va endavant… un camí que madura, madura, madura cap a la paternitat pastoral, cap a la maternitat pastoral. I quan un capellà no és pare de la seva comunitat, quan una monja no és mare de tots aquells amb els quals treballa, s’entristeix. Aquest és el problem . Per això us dic: l’arrel de la tristesa en la vida pastoral està en la manca de paternitat i maternitat que ve de viure malament aquesta consagració, la qual, per contra, ha de portar a la fecunditat . no es pot pensar en un capellà o una monja que no siguin fecunds: això no és catòlic! Aquesta és la bellesa de la consagració: és l’alegria, l’alegria …”.

(Trobada amb seminaristes, novicis i novícies, 6/VI/2013)

XAFARDEIG

“Aquells que en una comunitat fan xafardeig sobre els seus germans volen matar. Quantes vegades la nostra comunitat, també en la nostra família, són un infern on es gestiona aquesta criminalitat de matar al germà i a la germana amb la llengua”.

(Homilia a Santa Marta , 2/IX/2013)

CIÈNCIA

“L’Església no pretén aturar l’admirable progrés de les ciències. Al contrari, s’alegra i fins i tot gaudeix reconeixent l’enorme potencial que Déu ha donat a la ment humana. Quan el desenvolupament de les ciències, mantenint-se amb rigor acadèmic en el camp de la seva objecte específic, torna evident una determinada conclusió que la raó no pot negar, la fe no la contradiu”.

(Exhortació apostòlica ‘ Evangelii gaudium ‘ , 2013.11.24)

CONFESSIÓ

“La grandesa de la confessió és que s’avalua cas per cas, que es pot discernir què és el millor per a una persona que cerca Déu i la seva gràcia. El confessionari no és una sala de tortura, sinó aquell lloc de misericòrdia en el qual el Senyor ens empeny a fer el millor que puguem”.

(Entrevista a La Civiltà Cattolica, 19/VIII/2013)

CONSUM

“El gran risc del món actual, amb el seu múltiple i aclaparadora oferta de consum, és una tristesa individualista que brolla del cor còmode i avar, de la recerca malaltissa de plaers superficials, de la consciència aïllada. Quan la vida interior es clausura en els propis interessos, ja no hi ha espai per als altres, ja no entren els pobres, ja no s’escolta la veu de Déu, ja no gaudeix la dolça alegria del seu amor, ja no batega l’entusiasme per fer el bé”.

(Exhortació apostòlica ‘Evangelii gaudium’, 24/XI/2013)

CORRUPCIÓ

“L’hàbit del suborn és un hàbit mundà i fortament pecaminós. És un hàbit que no ve de Déu. Déu ens ha ordenat portar el pa a casa amb el nostre treball honest. Resem per aquesta pobra gent que ha perdut la dignitat amb la pràctica del suborn”.

(Homilia a Santa Marta, 8/XI/2013)

ESPORT

“El vincle entre l’Església i l’esport és una bella realitat que s’ha consolidat en el temps, ja que la comunitat eclesial veu en l’esport un vàlid instrument de creixement integral de l’ésser humà. La pràctica esportiva, en realitat, estimula una sana superació d’un mateix i del propi egoisme, entrena l’esperit de sacrifici i, si es fa bé, afavoreix la lleialtat en les relacions interpersonals, l’amistat, el respecte de les regles” .

(Audiència als delegats dels comitès olímpics europeus , 23/XI/2013)

DINERS

“Els diners ha de servir i no governar! El Papa estima a tots, rics i pobres, però té l’obligació, en nom de Crist, de recordar que els rics han d’ajudar als pobres, respectar-los, promocionar-los. Us exhorto a la solidaritat desinteressada i a una volta de l’economia i les finances a una ètica a favor de l’ésser humà” .

(Exhortació apostòlica ‘Evangelii gaudium’, 24/XI/2013)

ECONOMIA

“L’economia, com la mateixa paraula indica, hauria de ser l’art d’aconseguir una adequada administració de la casa comuna, que és el món sencer. Tot acte econòmic d’envergadura realitzat en una part del planeta repercuteix en el tot, per això cap govern pot actuar al marge d’una responsabilitat comuna” .

(Exhortació apostòlica ‘Evangelii gaudium, 24/XI/2013)

ECUMENISME

“La credibilitat de l’anunci cristià seria molt més gran si els cristians superessin les seves divisions i l’Església realitzés la plenitud de catolicitat que li és pròpia, en aquells fills que, incorporats a ella certament pel baptisme, estan però, separats de la seva plena comunió. Hem de recordar sempre que som pelegrins, i peregrinem junts”.

(Exhortació apostòlica ‘Evangelii gaudium’, 24/XI/2013)

EGOISME

“Quan l’home vol afirmar-se a si mateix i posar-se al lloc de Déu, acaba per sembrar mort. L’adulteri del rei David és un exemple. L’egoisme porta a la mentida , amb la qual s’intenta enganyar -se un mateix i al proïsme” .

(Homilia en la jornada Evangelium Vitae , 16/VI/2013)

EMIGRANTS

“Emigrants i refugiats no són peons sobre el tauler de la humanitat. Es tracta de nens, dones i homes que abandonen o són obligats a abandonar les seves cases per moltes raons , que comparteixen el mateix desig legítim de conèixer, de tenir, però sobretot de ser ‘ una mica més”.

(Missatge en el dia mundial del Migrant i del Refugiat, 24/IX/2013)

ESPERANÇA

“L’esperança és una mica com el llevat, que et fa gran l’ànima . Ha moments difícils en la vida, però amb l’esperança es va endavant” .

(Homilia al cementiri de L’Estiu, 1/XI/2013)

EVANGELITZAR

“El bé sempre tendeix a comunicar-se. Tota experiència autèntica de veritat i de bellesa busca per si mateixa la seva expansió, i qualsevol persona que visqui una profunda alliberament adquireix més sensibilitat davant les necessitats dels altres. Comunicant, el bé s’arrela i es desenvolupa (…) Per tant, un evangelitzador no hauria de tenir permanentment cara de funeral” .

(Exhortació apostòlica ‘Evangelii gaudium’, 24/XI/2013)

FAMÍLIA

“Recordem tres paraules clau per viure en pau i alegria en família: permís, gràcies, perdó. Quan en una família no és invasiu, es demana permís. Quan en una família no és egoista, s’aprèn a dir gràcies. I quan en una família un s’adona que ha fet una cosa dolenta, se sap dir perdó. en aquesta família hi ha pau i alegria. Recordem aquestes tres paraules”.

( Prego de l’àngelus , 29/VII/2013 )

FE

“La nostra fe ho pot tot! És victòria! I això seria bonic que ho repetíssim, també a nosaltres, perquè moltes vegades som cristians derrotats. L’Església està plena de cristians derrotats, que no creuen en això, que la fe és victòria, que no viuen aquesta fe, perquè si no es viu aquesta fe, és la derrota i venç el món, el príncep del món”.

( Homilia a Santa Marta , 10/I/2014 )

FUTBOLISTES

“Estimats jugadors, voldria recordar especialment que amb la seva manera de comportar-se, tant en el camp com fora d’ell, en la vida , són un referent . Amb la seva conducta, amb el seu joc, amb els seus valors, fan bé, la gent els mira, aprofitin per sembrar el bé” .

(Audiència a les seleccions de futbol d’Argentina i Itàlia, 13/VIII/2013)

HOMOSEXUALS

“Si una persona és homosexual i busca el Senyor i té bona voluntat, qui sóc jo per jutjar? El problema no és tenir aquesta tendència, no, el problema és fer lobby amb aquesta tendència”.

(A l’avió de tornada de Rio de Janeiro , 30/VII/2013)

Font: La Vanguardia

T'interessarà ...