Pàgina d'inici > Noticies

El Papa Francesc davant la crisi, en 10 frases principals

Denuncia el “capitalisme salvatge” i insisteix en la necessitat de ser solidaris i “curar els malalts” MIGUEL ÁNGEL MORENO | En les últimes setmanes, el papa Francesc s’ha referit en diverses ocasions a la crisi econòmica internacional i les seves conseqüències en les persones, i ha parlat sobre l’actitud que ha de tenir l’Església i les [...]

Denuncia el “capitalisme salvatge” i insisteix en la necessitat de ser solidaris i “curar els malalts”

MIGUEL ÁNGEL MORENO | En les últimes setmanes, el papa Francesc s’ha referit en diverses ocasions a la crisi econòmica internacional i les seves conseqüències en les persones, i ha parlat sobre l’actitud que ha de tenir l’Església i les seves organitzacions i moviments davant. Pel Pontífex, aquesta recessió suposa una “reducció de l’home al consum”, una “tirania invisible” i una “crisi de l’ésser humà”, i l’Església ha d’ “obrir-se”, “sortir de si mateixa” i ser solidària.

17 frases fonamentals del papa Francesc en la primera Setmana Santa

El missatge ha estat recurrent en els primers mesos de pontificat del papa Bergoglio, però ha tingut especial profunditat en el discurs de benvinguda als nous ambaixadors, el passat dia 16 de maig, i en trobades recents amb els responsables de Càritas Internacional o els moviments eclesials, l’últim, a la Casa d’acollida de les Missioneres de la Caritat a Roma. Destaquem alguns dels fragments més significatius.

El diagnòstic de Francesc:

1. “La crisi financera que estem travessant ens fa oblidar el seu origen primer, situat en una profunda crisi antropològica. ¡En la negació de la primacia de l’home! Hem creat nous ídols. L’antic culte al vedell d’or ha trobat una imatge nova en el fetitxisme dels diners i en la dictadura de l’economia sense rostre ni objectiu veritablement humà ” (Audiència a nous ambaixadors).

2. “La crisi global que afecta les finances i l’economia sembla posar de relleu les seves deformitats i la greu manca de la seva perspectiva antropològica, que redueix a l’home només a una de les seves exigències: el consum. I el que és pitjor, el mateix ésser humà és considerat avui com un producte que es pot usar i després tirar”(Audiència a nous ambaixadors).

3. “Aquest desequilibri es deriva de les ideologies que promouen l’autonomia absoluta dels mercats i l’especulació financera, negant així als Estats el dret de controlar. S’instaura una nova tirania invisible, que imposa de forma unilateral i sense remei possible les seves lleis i les normes” (Audiència a nous ambaixadors).

4. “Estem vivint una època de crisi molt greu. I no és només una crisi econòmica, [ni] només una crisi cultural [ni] de fe. És una crisi en la qual l’home és qui pateix les conseqüències d’aquesta inestabilitat. Avui dia està en perill l’home, la persona humana”. (Trobada amb el Comitè Executiu de Càritas Internacional, 16 de mayo).

5. “Un capitalisme salvatge ha ensenyat la lògica del benefici a qualsevol preu, del donar per rebre, de l’explotació sense mirar la persona… I veiem els resultats en la crisi que estem vivint” (Visita a la casa d’acollida de les Missioneres de la Caritat al Vaticà, 21 de abril).

Les propostes del Papa

6. “Sobretot ara, en aquest temps de crisi, és important no tancar-se en si mateixos, enterrant el propi talent, les pròpies riqueses espirituals, intel·lectuals, materials… Cal obrir-se, ser solidaris, preocupar-se pels altres” (Audiència general del 24 d’abril).

7. “Seria desitjable dur a terme una reforma financera que sigui ètica i produeixi, al seu torn, una reforma econòmica saludable per a tots. Tanmateix, això requeriria un canvi audaç d’actitud dels dirigents polítics. Els exhorto a que s’enfrontin a aquest repte amb determinació i visió de futur, tenint en compte, per descomptat, la naturalesa específica dels seus contextos. Els diners han de servir i no governar!” (Audiència a nous ambaixadors).

8. “Déu és considerat per aquests financers, economistes i polítics, com una cosa incontrolable. Déu incontrolable, fins i tot perillós, perquè crida l’home a la seva plena realització i a la independència de qualsevol tipus d’esclavitud. L’ètica -una ètica naturalment no ideològica- permet, al meu entendre, crear un equilibri i un ordre social més humans” (Audiència a nous ambaixadors).

9. “En temps de guerra i de crisi, cal curar els ferits, cal curar els malalts, curar les conseqüències de tanta riquesa. Però també cal promoure. En quant es pot, promoure, però primer arreglar això. Tant de bo se te’n vagi tot i haguem de rematar les esglésies per donar de menjar als pobres” (Trobada amb el Comitè Executiu de Càritas Internacional).

10. “En aquests moments de crisi no podem preocupar-nos només per nosaltres mateixos, tancar-nos en la solitud, en el desànim… Si us plau, no us tanqueu. És un perill, ens tanquem a la parròquia, amb els amics, en el moviment, amb els que pensen com nosaltres. Però sabeu què passa? Quan l’Església es tanca, cau malalta. L’Església ha de sortir de si mateixa. Cap a on? Cap a les perifèries existencials, siguin quines siguin, però sortir…” (Resposta a preguntes dels moviments eclesials a la vigília de Pentecosta, 18 de maig).

T'interessarà ...