Pàgina d'inici > Noticies

El Papa expressa la seva preocupació per la situació laboral

“Qui treballa és digne, té una dignitat especial, una dignitat de persona” Aquest dimecres 1 de maig, amb motiu de la Festivitat de Sant Josep Obrer, el Sant Pare Francesc va expressar la seva preocupació per la situació laboral d’avui dia, marcada per l’absència de llocs de treball i per sous que llinden amb l’esclavatge. [...]

“Qui treballa és digne, té una dignitat especial, una dignitat de persona”

Aquest dimecres 1 de maig, amb motiu de la Festivitat de Sant Josep Obrer, el Sant Pare Francesc va expressar la seva preocupació per la situació laboral d’avui dia, marcada per l’absència de llocs de treball i per sous que llinden amb l’esclavatge. Segons va expressar són condicions que impossibiliten a la gent viure en la dignitat que va donar Déu a les persones.

La dignitat del treballador

“Fins a quin punt hem arribat?” Així apel•lava el Papa Francesc a les crítiques condicions laborals amb què conviu la gent actualment. Aprofitant que se celebrava el dia de la festivitat del treball, el Sant Pare va per reflexionar sobre el greuge en que es troba el sector econòmic i laboral, que expropia la societat de la dignitat que ens va dotar Déu com a persones.
Segons va dir el Papa, no es pot definir de “justa” una societat on hi ha tanta desocupació i on hi ha tantes persones que treballen esclavitzades. El Sant Pare va recordar a Sant Josep que treballava com a fuster per a tirar endavant una família, a Jesús que va aprendre l’ofici de Sant Josep i va acomplir la missió de Déu, qui va treballar per a crear el món. “El treball forma part del pla d’amor de Déu i atorga dignitat a les persones” va recordar el Papa Francesc, que va dir que “qui treballa és digne, té una dignitat especial, una dignitat de persona”.

Crisi de valors

El Papa Francesc va assegurar que aquesta situació és el resultat d’una societat que només mira el “quant en podrà treure de la seva feina”, en comptes de mirar per l’altre. Va destacar el cas de la fàbrica que la setmana passada va caure a Bangladesh. Concretament, va fer referència als 400 treballadors que van perdre-hi la vida,  persones quan que treballaven per 38 € al mes. El Papa Francesc va posar l’alarma en com la societat “ha tret a les persones la seva dignitat”, aplicant condicions laborals com aquesta que “exploten les persones”, i amb l’absència de llocs de treball, ja que aquells que busquen feina “no troben possibilitats de treballar”.

 Durant l’homilia de la missa que va celebrar a la Casa Santa Marta, per a menors i mares joves del centre de solidaritat “El Puente”, va citar a un rabí, que explicava la història de la Torre de Babel de l’Edat Mitjana, on els totxos tenien més importància que les persones que la construïen. “Aquesta és la visió que es reprodueix avui dia”, avisava el Sant Pare, una societat en què “les persones són menys important que allò que dóna beneficis”.

No perdre l’esperança

Davant d’aquestes circumstàncies, el Sant Pare va demanar que es pregués per a tots aquells que no troben feina. Als 70 mil fidels que van assistir aquest mateix dia a la Plaça Sant Pere, els  va exigir la “invitació a la solidaritat, i als responsables de les feines públiques l’exhortació a fer un esforç per a donar impuls a l’ocupació”.  Preocupar-se per això, seria preocupar-se per la dignitat de la persona. En el mateix sentit, va voler aclarir que no s’ha de perdre l’esperança, “tal com va fer sant Josep ens els moments més difícils, qui no va perdre la confiança i va saber superar-los tenint la certesa que Déu no l’abandonava”.

T'interessarà ...