Pàgina d'inici > Noticies > Homilies de Santa Marta

El Papa demana perdó pels abusos sexuals a menors

Francesc, en una missa amb víctimes d’agressions sexuals, ha admès contundentment que “no hi ha lloc en el ministeri de l’Església per a aquells que cometin aquests abusos”

Dolor i patiment. Aquests són els adjectius que el Papa Francesc ha emprat per definir els seus sentiments respecte als abusos sexuals a menors. Ho ha fet en l’homilia de la missa per les víctimes d’abusos sexuals,  que ha tingut lloc aquest dilluns a la capella de la Residència Santa Marta. “Aquesta és la meva angoixa i el dolor pel fet que alguns sacerdots i bisbes hagin violat la innocència dels menors i la seva pròpia vocació sacerdotal a l’abusar sexualment d’ells. És quelcom més que actes reprovables”, ha assegurat el Pontífex.

Pastors que protegeixin menors

Francesc ha demanat perdó públicament pels abusos comesos però també per la seva omissió al llarg del temps: “Davant Déu i el seu poble expresso el meu dolor pels pecats i crims greus d’abusos sexuals comesos pel clergat contra vostès i humilment demano perdó. També els demano perdó pels pecats d’omissió per part de líders de l’Església que no han respost adequadament a les denúncies d’abús”.

I ha aconsellat a capellans i bisbes quina ha de ser la seva tasca: “No hi ha lloc en el ministeri de l’Església per a aquells que cometen abusos i em comprometo a no tolerar el dany infligit a un menor per part de ningú, independentment del seu estat clerical. Tots els bisbes han d’exercir els seus oficis de pastors amb molt de compte per tal de salvaguardar la protecció de menors i retre comptes d’aquesta responsabilitat”.

Efectes nefastos

El Papa ha admès que els abusos sexuals contra menors per part del clergat “tenen un efecte virulent en la fe i en l’esperança de Déu” i poden ressentir la imatge de l’Església. El Pontífex demana que, com feu Pere després de l’interrogatori de Jesús, es plori ja que “avui el cor de l’Església mira els ulls de Jesús en aquests nens i nenes i vol plorar. Demana la gràcia de plorar davant els execrables actes d’abús perpetrats contra menors”. 

T'interessarà ...