El P. Enric Puig i el P. Hilari Raguer, reben les Creus de Sant Jordi de mans del president Mas

Entre les institucions guardonades hi ha la prestigiosa Fundació Vidal i Barraquer, dedicada a la salut mental

El Govern de la Generalitat va concedir el passat dimarts la Creu de Sant Jordi d’aquest any a 27 persones i 15 entitats del Principat. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

Ens plau destacar que entre els guardonats hi ha els noms de dos destacats eclesiàstics, l’historiador i monjo de Montserrat, P. Hilari Raguer, i el jesuïta P. Enric Puig, secretari general de la Fundació Escola Cristiana de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i que fou secretari general de l’Arquebisbat.

També va ser guardonada la Fundació Vidal i Barraquer, que aquest any commemora el cinquantè aniversari de la seva fundació, amb una intensa activitat dedicada a la salut mental en els camps de l’ensenyament, la investigació i l’atenció clínica a la població des de l’assistència primària en la xarxa de l’atenció sanitària.

Sense oblidar que entre les persones i institucions guardonades n’hi ha que fan la seva tasca cultural o social, especialment per a les persones en risc d’exclusió social, amb un esperit de servei a la nostra societat que mereix una profunda valoració des de la visió cristiana de la realitat.

 Amb els més desafavorits

Mereix ser destacada, en aquest sentit, la concessió d’aquesta distinció, a títol pòstum, Lluís Martí i Bosch, promotor social nascut a Barcelona, al Barcelonès, que –com diu la motivació oficial de la concessió- “ha excel·lit en l’impuls i la projecció del voluntariat català. Fundador i primer president de la Federació Catalana de Voluntariat Social i de l’Associació Internacional de Voluntariat, s’ha esforçat singularment en la millora de les condicions de vida dels sectors més desafavorits”.

Exemplar en el sentit social i cristià és també la Fundació Busquets de Sant Vicenç de Paül, entitat vinculada a les Filles de la Caritat, amb seu a Terrassa, al Vallès Occidental i creada a començaments del segle XX, “per tal d’atendre menors, adults i famílies en risc d’exclusió social. Per la seva meritòria dedicació, des de Terrassa, a les necessitats de les persones des del punt de vista assistencial i educatiu, i per la tasca de sensibilització col·lectiva en la construcció d’una societat més solidària”.

Raons del reconeixement

El motiu de la concessió de la Creu de Sant Jordi a la Fundació Vidal i Barraquer, l’ànima de la qual han estat els doctors Jordi Font, jesuïta, i Josep M. Bové, la motivació que assenyala nota oficial, és “la qualitat de l’assistència que presta en els seus centres de salut mental a persones amb trastorns psicopatològics, complementada por l’aposta formativa i de recerca en els àmbits de la psicologia i de la psiquiatria”.

Al P. Enric Puig li és concedit el guardó, “per la seva destacada dedicació als infants i joves, a través de l’escola i del món del lleure. Ha estat, entre d’altres càrrecs, director general de Joventut de la Generalitat i secretari general de l’Arquebisbat de Barcelona. Actualment presideix el Patronat de l’Institut Químic de Sarrià i és el secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya”.

En quan al monjo de Montserrat i historiador P. Hilari Raguer, li és atorgada la distinció “pel seu compromís social i amb la catalanitat, des d’una destacada contribució a la historiografia com a autor, entre d’altres, de llibres sobre història política i religiosa, fundador de la revista Documents d’Església, Cal destacar-ne els estudis dedicats a Manuel Carrasco i Formiguera, el general Domènec Batet i Unió Democràtica de Catalunya durant el període republicà”.

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

19 Juny, 2019
Aquest és el significat de la tradició que acull el claustre de la Catedral de Barcelona pel Corpus Christi