El Naixement, signe essencial i inequívoc del Nadal

Aprofitant aquestes dates tan assenyalades, el Dr. Martí Bonet fa un repàs pels retaules i pintures ‘invisibles’ de la Catedral de Barcelona dedicats al Naixement de Jesús

No estan a la vista. Més que res perquè no estan a les capelles laterals de la Catedral, ni al claustre. Parlem d’alguns retaules i pintures dedicats al Naixement de Jesús. Es troben al Museu Capitular, a la Sala de la Mercè i a la Pia Almoina, escenaris ‘invisibles’ per al fidel o el turista, tot i que això no fa que el seu valor sigui menor. Al contrari, peces com aquestes que copsen tan bé l’essència del Nadal han d’estar ben conservades. El Naixement del Senyor és un moment molt retratat per artistes i Barcelona té el retaule “més bonic del barroc sobre el Naixement, una sarja dedicada al Nen Jesús i la pintura més maca vinguda de Flandes”.

Un Naixement, tres visions

A la Sala de la Mercè de la Catedral de Barcelona es pot veure un retaule barroc amb relleu. Hi apareix el Nen Jesús i, al seu voltant, la Mare de Déu que el mira amb tendresa i Sant Josep –a l’altre costat- que l’observa amb devoció. També hi són presents els pastors i no hi falten els àngels al voltant de tot el retaule. El gran misteri de Nadal queda explicat perfectament en aquesta obra d’art.

Però hi ha més Naixements a la Catedral. Un altre es troba al Museu Capitular i és la sarja que antigament cobria l’orgue, un dels més antics d’Europa. Les sarges són pintures que tapen els retaules o els orgues per tal que no els entri la pols. Aquesta pintura, que representa que Jesús és nat, va ser feta per l’anomenat “artista de les set Ps” perquè es deia “Pere Pau Pinta Portes Per Poc Preu”.

Ja per últim, un altre tresor no tan ocult és la pintura vinguda de Flandes que es troba a la Pia Almoina. Datada de finals del segle XV, es pot veure a la Mare de Déu amb la cara il·luminada per la llum que desprèn Jesús. Josep queda allunyat de l’escena principal, on s’hi apleguen els àngels.

Amb aquests tres tresors dedicats al Naixement de Jesucrist, el Dr. Martí Bonet aprofita per felicitar a tots els fidels de la diòcesi el Nadal: “Feu com la Mare de Déu, accepteu Nostre Senyor a casa vostra”. 

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...