Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

El Lloc de la Dona, una via lluny de l'exclusió social

La congregació de les Germanes Oblates, una orde amb un ventall de possibilitats per a la superació de la dona i marca de moda, Dona Kolors, amb projecció cap a un futur diferent

Entre el bullici i la diversitat del Raval, s’hi troba El Lloc de la Dona, un centre d’atenció a dones en risc d’exclusió social encapçalat per la congregació de les Germanes Oblates, que a través de cursos de formació i d’una atenció integral, ajuda les dones que hi acudeixen a buscar una alternativa a la seva situació. Gràcies a la tasca diària, compta amb una marca de moda, Dona Kolors, que ja mira de cara la comercialització a l’estranger i que avui dia suposa la cara més visible del centre.

Forjat des del compromís

L’orde de les Germanes Oblates del Santíssim Redemptor, nascuda a Madrid l’any 1870, pretenia ja des d’un inici ajudar les dones en contextos de prostitució i en situació de tràfic de blanques, a través de diverses accions, entre elles,  incentivant la seva formació per tal de tenir més opcions dins el mercat laboral. Poc a poc, l’orde s’ha estès al llarg del món i avui dia treballa des de quinze països buscant solucions i conscienciant la societat des del compromís que mantenen amb aquestes dones.

A finals dels 80 van instal·lar-se a  Barcelona, a Sant Gervasi, i més endavant van reubicar-se al Raval, el barri més multi ètnic de la ciutat, per estar més a prop d’aquestes dones i oferir-los diverses respostes i possibles solucions.

“Apoderar la dona”

Tot i que des del Lloc de la Dona un dels principals objectius és ajudar la dona sortir del context de prostitució, no totes les que hi acudeixen volen deixar-ho o no totes hi van per aquest motiu. El centre abasteix diverses realitats de marginació i per això tots els cursos de formació i totes les respostes que s’ofereixe busquen principalment un factor necessari en tota situació: que la dona pugui ser més autosuficient. És per això que hi ha un ventall molt ampli de cursos de formació i preparació per a la inserció en el mercat laboral. 

Només entrar al Lloc de la Dona l’Ajuntament es fa càrrec de la primera atenció social i el centre, per la seva banda, s’encarrega principalment de la formació, que s’intenta adaptar a cada una de les situacions. Tota l’ajuda es desplega gràcies a una tasca conjunta que duen a terme les voluntàries del centre, per “apoderar” com explica la directora Nieves Reyes de León,  la dona davant les adversitats que es pugui trobar en el seu dia a dia.   

A més d’ensenyar els idiomes bàsics com el català i el castellà, s’ofereix cursos de neteja, de cuina i d’altres més concrets com d’hostaleria o de costura. D’altra banda, també hi ha tallers de preparació per entrevistes de feina, per a fer-se més competitives a l’hora d’entrar en el mercat laboral.  

Dona Kolors

Des del curs de formació en costura es va crear, el 2012, la marca Dona Kolors, un projecte d’emprenedoria social amb la intenció de possibilitar des del mateix centre a la inserció laboral en el món de la costura. Es tracta d’una marca de peces de roba i complements per a la dona i la llar, dissenyats i fets a mà per les costureres que s’han format en el Lloc de la Dona, en el programa que es condueix  des de l’Associació Enfilant l’Agulla.

Cada una de les peces que es fan des de Dona Kolors,  ja siguin ventalls, moneders, bosses, davantals, collarets, tovalles, coixins… busquen mostrar “per sobre de tot la professionalitat i qualitat de la marca”, explica Nieves Reyes de León. Segons la directora del centre, la intenció és que el projecte social pel qual es treballa des del Lloc de la Dona sigui el “valor afegit”.

Totes aquestes peces fetes a mà per les cosidores de Dona Kolors s’aqduireixen des de la mateixa web de la marca o des de diversos punts de venda, que hi ha repartits per Catalunya i, principalment, a Barcelona.

La tasca feta ha estat reconeguda per diverses entitats, com pel diari El Periódico que el  2013 va donar-los el premi a la “Millor Iniciativa Solidària del 2013”. A més, Dona Kolors ha estat seleccionada per “La Obra Social La Caixa” entre els tres cents projectes de la tercera edició del Programa Emprenedoria Social.

 

T'interessarà ...