Pàgina d'inici > Noticies

El jove Sant Benet

L’escultor mataroní Manuel Cusachs és l’autor de la imatge de Sant Benet –de pedra travertí romà- que va donar el Monestir de Montserrat a la Sagrada Família de Barcelona, que està ubicada a l’exterior de l’absis de la basílica. Aquesta és la seva tercera obra al temple, després de Sant Josep de Calassanç i Sant […]

L’escultor mataroní Manuel Cusachs és l’autor de la imatge de Sant Benet –de pedra travertí romà- que va donar el Monestir de Montserrat a la Sagrada Família de Barcelona, que està ubicada a l’exterior de l’absis de la basílica. Aquesta és la seva tercera obra al temple, després de Sant Josep de Calassanç i Sant Ignasi de Loiola.

Com és el seu Sant Benet?

És la interpretació d’un home jove. Amb l’enyorat monjo de Montserrat P. Alcuí Serras, havíem coincidit en aquesta representació del sant. Com a símbols hi són presents el Llibre de la Regla i el bàcul. Les mans, que subjecten un llibre en actitud de pregària, de forma virtual, formen un clos que convida a la meditació. Són els detalls que li donen caràcter. El caràcter s’ha d’imposar a la imatgeria i a l’estatuària.

Què l’ha portat a produir força obra religiosa?

L’art religiós, a nivell creatiu, és tan emotiu i punyent com l’art comú, i tant o més sensible i complex. La fe, si un és creient, pot influir en aquesta pràctica, evidentment. Ara bé, tinc els meus dubtes de si la fe és qui impulsa la creació plàstica religiosa, qui la determina. El misteri de l’art es mou per uns indrets inescrutables.

És clau per a l’artista ser creient per reflectir millor una obra religiosa?

Certament, hi pot influir, però no és del tot determinant: sabem que Gaudí va anar entrant en la fe treballant l’art religiós i llegint la Bíblia. A la història de l’art hi ha grans artistes místics com Fra Angelico, però, contràriament, Pietro Vanucci, el Perugino, un reconegut agnòstic, va pintar la Dolcesa Espiritual de la Verge amb una inigualable veracitat. Potser la subtilesa de l’art fa apropar sensibilitats.

Entrevista realitzada per Òscar Bardají a Manuel Cusachs per al Full Dominical de l’11 d’agost del 2013.

 

T'interessarà ...