Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

El Grup de Treball Estable de Religions celebra els seus primers 10 anys

El proper 7 de juliol, a les 18h, al Palau de la Generalitat de Catalunya, presidida pel president Artur Mas, tindrà lloc la commemoració dels deu anys

El GTER, com a grup únic a la península, situa a Catalunya capdavantera en el diàleg entre religions.10 anys suprimint estereotips i fomentant la col·laboració i l’entesa entre les religions i la resta de la societat civil.

Un grup de representants oficials religiosos de les confessions catòlica, protestant, musulmana, jueva i ortodoxa, entre l’any 2004 i el 2005, va esdevenir un fet històric sense precedents: la creació d’un nou paradigma de relacions entre les religions, i entre els creients i la resta de societat civil. Les religions, amb la seva capacitat d’entesa, plenament responsables, es van autoreconèixer  i autoorganitzar com d’altres àmbits de la societat. Els líders religiosos, conjuntament amb la resta de les seves comunitats, dels creients, van adquirir la responsabilitat sentida d’implicar-se i d’establir relacions i llaços amb els altres. Van posar en funcionament un espai de trobada, el GTER i el Consell Interreligiós, que s’han mantingut fidels durant tots aquests anys al seu objectiu fundacional d’esdevenir ponts de diàleg actius i compromesos entre les diferents religions del país i amb la resta de la societat.

I ho ha fet essent un model de diàleg entre les religions basat en la transformació social, en la pedagogia de l’acció, més enllà d’un exclusiu debat teològic. La mobilització, el compromís, la lluita contra els estereotips, les discriminacions i els prejudicis, han estat la brújula fidel i significativa d’aquests anys. De la coordinació dels diferents creients que ja treballaven el terreny, sorgiren les comissions del GTER: comissió de mediació; de centres penitenciaris, la d’immigració i nou vinguts; o la recent de mitjans de comunicació.

Durant aquests 10 anys, el GTER ha esdevingut un model internacional de diàleg  obert, conciliador capaç  d’adaptar-se a les necessitats actuals i mostrant a la resta del món que hi ha també un altre model de fer diàleg interreligiós: un diàleg de vida fonamentat en l’esperança i el compromís.

Ha creat també instruments de formació i de difusió conjunta entre totes les religions i amb d’altres entitats i administracions que l’ha portat a organitzar de manera sistemàtica, periòdica i continuada, seminaris, simposis i jornades.

Un dels seus actius més rellevants durant aquests darrers anys han estat les trobades internacionals, com són per exemple l’organització de les trobades oficials Interreligioses Iberoamericanes dins del Fòrum Iberoamericà, conjuntament amb Religions per la Pau, o les celebracions per la convivència dins de la Setmana Mundial per l’harmonia Interconfessional.

Des de la seva creació hi ha hagut 3 trobades interreligioses iberoamericanes; 3 premis en Convivència i Diàleg Interreligiós;  i més de 130 trobada de representants, responsables i portaveus de comunitats de religioses a Catalunya.

Les quatre característiques que expliquen el que han estat aquests 10 anys són:

Grup: les religions han compartit espai a igual, amb propostes que sempre han estat preses per unanimitat i basades en l’actitud de construir .

Treball: el compromís, la vocació de servei i la força de l’amistat han estat el motor i la guia en aquest viatge.

Estable: les trobades mensuals durant aquests deu anys han creat espais sòlids de confiança, de relacions profundes, lliures i sinceres entre persones de religions diferents, fonamental per crear un diàleg autèntic.

Religions: sempre com a creients, en la descoberta i el servei cap a l’altre, s’ha fomentat la trobada i el treball en diferents cercles interns i territorials – a nivell de país, de ciutats, internacional, de comissions, d’experts o de gent compromesa-

Més informació

www.grupdereligions.org  o al telèfon 934872473

 

T'interessarà ...