Pàgina d'inici > Noticies > Papa Francesc

El futbol, la passió del Brasil

Comença el Mundial de Futbol al Brasil entre les crítiques de l’Església catòlica brasilera i el missatge del Papa Francesc en la cerimònia d’inauguració

Brasil es converteix, durant el proper mes, en l’escenari del Mundial de Futbol. Aquest esport, però, no només es juga als estadis. També els carrers del país són testimoni dels primers tocs dels nens, dels partits fraternals entre una mateixa comunitat, de la victòria i de la derrota. Fins i tot a les faveles, entre la pobresa i la misèria, els joves són capaços d’oblidar la seva situació i  buscar un petit racó on muntar porteries i posar-se a jugar. I així passen el dia, amb una pilota als peus, amb els seus amics i familiars. L’edat no és transcendent. Tot depèn de l’habilitat futbolística de cada un. Les disputes al camp finalitzen amb una abraçada fora del terreny de joc i, a la tarda, amb una missa fraternal. Al Brasil, el futbol és l’esport nacional però també una passió inseparable de l’actitud brasilera.  

Però no tot és afició futbolística. Segons Mans Unides, el 18,6% de la població segueix vivint en la pobresa en el país més poblat de Sud Amèrica. I és que, tot i les innumerables riqueses naturals i culturals i el seu gran potencial econòmic i de lideratge, Brasil continua essent un dels països més desiguals del món: “el 20% de la població més rica gaudeix d’una renta mitjana 21,8 vegades major que el 20% més pobre”.

La crítica de l’Església catòlica

Des de l’església catòlica al Brasil, el país amb més catòlics del món, s’han escoltat les veus de denúncia i crítica per gastar milions en infraestructures del mundial en comptes de millorar les condicions de vida de la població. Critiquen als organitzadors del Mundial per desallotjar a persones pobres de les proximitats dels estadis, ignorar les lleis mediambientals i entregar l’esport a les “grans corporacions” i demanen a les autoritats brasileres que combatin l’explotació sexual durant l’esdeveniment.

El missatge del Papa

“L’esport és l’escola de pau, ens ensenya a construir la pau i pot ser una escolta per a la cultura de l’encontre”. Aquest és un dels missatges que el Papa Francesc ha donat en el vídeo d’inauguració del Mundial i ha demanat que la competició sigui considerada com “un joc i, al mateix temps, una ocasió de diàleg, de comprensió, d’enriquiment humà recíproc”. També a través del seu perfil a Twitter, el Pontífex ha desitjat que “tots gaudeixin d’un meravellós mundial”, jugat amb “esperit de fraternitat”.

T'interessarà ...