El Dr. Lluís Duch inaugura el curs 2016-17 a l’ISCREB

L'arquebisbe Omella presideix la inauguració de curs de l'ISCREB acompanyant mossèn Batlle, nou director

Lluís Duch ha començat la ponència explicant que cada època històrica, cada cultura i fins i tot cada persona en concret disposa de formes diferents per articular la insuportable i fonamental necessitat humana de rebre i emetre transmissions, i ha continuat: “sense exagerar, podem afirmar que l’actual crisi de transmissions afecta per igual a tots els sistemes que tenen vigència a les nostres societats: religió, política, escola, família, cultura… comparteixen una irrellevància creixent de les seves ofertes i referències.”

El professor ha advertit que és necessari tenir present, sobretot en relació amb la religió cristiana, que a la nostra societat, s’està donant ara mateix un desemparaulament religiós que té com a conseqüència un agut analfabetisme religiós, que almenys, d’entrada, impossibilita a molts dels nostres coetanis tota possible forma de confessió religiosa (cristiana).

El professor ha arribat a la conclusió que sembla evident que la qualitat o la manca de qualitat de les transmissions, i molt especialment les familiars i religioses, constitueixen el termòmetre més fiable per a mesurar la salut col·lectiva i individual d’una societat. Però, la premissa bàsica per a l’eficàcia de tota transmissió és la confiança que segurament, amb les excepcions de rigor, és la més gran i perillosa absent en les societats del nostre temps.

Intervenció del director de l’ISCREB

El nou director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), Ramon Batlle i Tomàs, ha agraït a Antoni Matabosch la tasca realitzada com a director en aquests 21 anys. “El Dr. Matabosch ha conduït aquest institut des de l’inici, ha vetllat pel rigor i per la qualitat de l’ensenyament, ha estat bon gestor, i també volem reconèixer el seu nivell humà, docent i de treball en el camp ecumènic i interreligiós.”

Després, Ramon Batlle ha recordat l’activitat principal del curs passat: es va ampliar l’oferta d’assignatures a la llicenciatura virtual, s’han desenvolupat convenis de col·laboració amb Xile i Mèxic, s’ha continuat amb col·laboracions com la de la FEDAC per oferir els estudis de la DECA, o com la de la Fundació Maragall per oferir cursos monogràfics. També s’han continuat oferint cursos de formació interreligiosa per als funcionaris públics de la Generalitat. Si parlem de comunicació i difusió, es destaca la participació en el Full Dominical de la Misericòrdia, i també el programa de ràdio de Temps de Diàleg, co-dirigit per Ràdio Estel i el GTER.

El perfil de l’alumnat de l’ISCREB

Durant el curs 2015-16, el centre va comptar amb un total de 1.302 alumnes, distribuïts de la següent manera: 151 presencials, 671 virtuals, 23 alumnes van combinar les dues modalitats – presencial i virtual, i 503 que pertanyen als cursos d’extensió universitària.

La majoria dels alumnes de l’ISCREB van ser dones, tant en la modalitat virtual 56% com en la presencial (63%). Per franges d’edat, el segment majoritari va ser el de 41 a 55 anys, tant l’opció presencial (53%) com en la virtual (36%). Els menors de 30 anys van ser la minoria: 3% dels alumnes presencials i el 27% dels virtuals.

En el que respecta a la formació dels alumnes: el 67% té estudis universitaris. Per tant, molts es van matricular a l’ISCREB per complementar la seva formació, reforçar la seva professió o per canviar el sector en el món laboral. En el decurs de l’acte també s’han lliurat diplomes a alumnes que durant el curs 2015-2016 han superat el Batxillerat i la Llicenciatura en Ciències Religioses.

Font: ISCREB

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

17 Juny, 2019
L’Hospital del Sagrat Cor s’estableix a la parròquia dos dies al trimestre per atendre les necessitats bàsiques dels sense sostre
17 Juny, 2019
El sacerdot Josep María Alsina ofereix un decàleg mostrant les raons per les quals el Cor de Crist arriba als joves
14 Juny, 2019
L’ARA i la Fundació La Caixa donen 20.000 euros a Santa Anna i a l’Hospital Sagrat Cor per la seva tasca en l’hospital a peu de carrer