Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona > Solidaritat

El DISA arriba al Maresme

Premià de Dalt i Premià de Mar inauguren el nou centre de Distribució Solidària d'Aliments que acull al voltant de 1600 persones i 450 famílies

El primer centre DISA (Distribució Solidària d’Aliments) del Maresme ja ha arribat i s’ha inaugurat, concretament, a Premià (Premià de Dalt i Premia de Mar). Aquest dissabte 16 de gener totes les entitats, unides en el projecte, juntament amb els voluntaris i fidels, es van reunir a la parròquia de Santa Maria de Premià . Abans de visitar el nou supermercat solidari van tenir lloc els parlaments encapçalats pels membres de les diferents entitats.

Un supermercat per a la dignitat

El rector de la parròquia, Mn. Xavier Pich– Aguilera, artífex i per a molts el “motor” d’aquesta iniciativa, va ser el primer a parlar. Va agrair tot l’esforç fet a tots els membres de les entitats que s’han sumat a la causa. Va recordar com va començar tot i com es va passar d’un sistema de distribució de lots tancats que funcionava a les diferents parròquies per separat (Sant Pere de Premià de Dalt, i Santa Maria y Sant Cristòfol de Premià de Mar), i va passar a ser un projecte en comú.

“Vam pensar, per què no reduïm esforços i maximitzem el servei, per donar els aliments en criteris de justícia i cohesió social?” – explica MnPich Aguilera-. “Així, vam crear una taula d’inclusió de serveis socials, ens vam ajuntar els dos municipis i vam intentar crear un espai únic de distribució d’aliments. A través dels serveis socials fèiem l’entrevista i llavors anàvem a un centre únic de distribució d’aliments”.

Es tracta d’un sistema, que com explica el rector de Santa Maria, pretén dignificar a la persona. “Ja no s’emporten un lot sinó que van amb un carretó i van agafant el que la família necessita i ja no depenen de lots tancats. En aquest sentit hem aconseguit dignificar el servei” afegeix.

Esforç en equip

Entre els representants de les diferents entitats que van intervenir en agraïments va prendre la paraula el vicari episcopal del Maresme, MnSegimón Garcia, el qual va destacar d’una banda tot l’esforç i dedicació posada per a fer possible el DISA i d’altra la “pinya” entre voluntaris i participants, que s’han sumat a la causa amb la fi d’ajudar els més necessitats.

També van intervenir el president provincial de la Creu Roja de Barcelona, Josep Quitet i Torné la Delegada Comarcal de la Fundació Banc d’Aliments Núria Manté, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, així com els alcaldes de Premià de Dalt i Premià de Mar, Josep Triadó i Miquel Buch, respectivament.

Tots ells, van coincidir en el trist fet de la necessitat d’un Supermercat Solidari, ja que no correspon al que s’espera d’un món just amb polítiques efectives i d’igualtat social. Alhora, però, van agrair, la sort que hi hagi la bona voluntat de tants voluntaris i de les entitats que s’han sumat en aquest projecte per ajudar als més vulnerables. Concretament, el DISA rep els recursos financers dels dos ajuntaments i particulars, i els aliments del Banc d’Aliments, la Creu Roja, i de campanyes d’aliments i particulars.

Demanda nacional i estrangera

Segons explica el José Manuel Barreto, el coordinació del DISA, en total s’atenen unes 450 famílies que suposa unes 1.600 persones. “La situació va en auge i el perfil ha canviat. Abans eren un 60% dels usuaris eren de fora i un 40% nacionals. Ara, però, és a la inversa”, explica Barreto.

Després d’uns balls per part dels Gegants de Premià de Dalt i dels de Premià de Mar, tots els assistents a la inauguració es van dirigir cap a les instal·lacions del DISA al ritme de la batucada de la colla dels Trencaones de Premià. Voluntaris i personalitats van visitar el nou supermercat solidari que ha estat en marxa durant tants anys, però que va començar a construir-se fa menys d’un any.

Ara ja s’ha inaugurat, tot i que ja des del setembre ofereix servei regular les tardes del dilluns i els matins del dimecres i divendres a tantes i tantes persones. Amb l’esforç de tots els voluntaris i totes les entitats es fa possible així una passa més cap a la dignitat i la justícia social.

T'interessarà ...