Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

El cardenal Omella visita la Fundació Acollida i Esperança

L'arquebisbe de Barcelona comparteix una jornada amb els membres del centre d'acollida Can Banús que enguany farà 25 anys

Aquest mes de setembre el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, ha visitat el centre d’acollida Can Banús, seu de la Fundació Acollida i Esperança. Al llarg d’un dia, el cardenal va compartir la jornada amb els membres del centre. Entre aquests, hi havia les persones residents al centre d’acollida, els professionals de l’equip, alguns voluntaris i els actuals patrons de l’entitat. Omella va animar a continuar “acollint i donant esperança amb autenticitat”. 

“Oasis de convivència”

Enguany farà 25 anys que la Fundació Acollida i Esperança va començar a atendre persones en situació d’exclusió social. Una tasca que es va centrar especialment en les persones afectades pel VIH/sida. Durant la visita el Cardenal va conèixer els serveis oferts per la Fundació, va compartir una estona de pregària amb el grup comunitari, va dinar amb els residents del centre d’acollida i finalment va reunir-se amb l’actual Patronat de la Fundació. Van ser tres hores que van permetre gaudir d’un tracte de proximitat amb l’arquebisbe. Per la Fundació Acollida i Esperança són un signe que consolida la dimensió eclesial de la seva missió.

Durant la pregària a la capella el Cardenal va posar de relleu la importància d’oferir espais de fraternitat. Especialment, en un moment on l’entorn social és tan complex. Tal com va comentar “els oasis de convivència són una oportunitat de testimoniatge i de transformació en si mateixos”.

Durant la reunió amb els patrons Cardenal va donar-los l’encàrrec de vetllar per donar continuïtat al carisma inicial de Fra. Josep Costa i Sor Genoveva Massip. Va insistir en a necessitat “d’engrescar als equips a acollir i donar esperança amb autenticitat”. Finalment va aconsellà envoltar i reforçar tota l’aportació dels professionals dels valors evangèlics de servei i humilitat.

25 anys d’Acollida i Esperança

Acollida i Esperança es va constituir com a fundació canònica, sota el protectorat de l’Arquebisbat de Barcelona, el 3 d’octubre de 1993. Aquest any, per tant, celebra el seu 25è aniversari.

Va néixer des del compromís d’un petit grup comunitari cristià per donar resposta a la situació de marginació i exclusió social de persones afectades pel virus del VIH/sida. Va ser gràcies al lideratge de Sor Genoveva Massip, filla de la caritat, i Fra. Josep Costa, franciscà. Ambdós amb un gran carisma que conjugava un fort compromís de justícia social amb una tendresa en el tracte a tota persona.

Actualment, l’entitat gestiona dues Llars residències que funcionen com a centre d’acollida, un Pis d’inclusió, un Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma amb 12 pisos. També hi ha un Centre Especial de Treball i un consultori odontològic per a persones sense recursos. Al 2017 es van atendre un total de 1.106 persones. Compta amb gairebé 55 professionals i un trentena de voluntaris.

T'interessarà ...