El Cardenal Sistach ingressa en l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya

Acompanyat pels seus dos padrins, els advocats Agustí Bassols i Eugeni Gay, l’Administrador Apostòlic va rebre la medalla i el diploma que l’acrediten com a acadèmic de número

En la sessió pública i solemne de la inauguració del curs acadèmic 2015-2016 de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, que tingué lloc el dimarts 10 de novembre, a les 19 hores, a la sala d’actes del Col·legi d’Advocats de Barcelona (c. Mallorca, 283), el Sr. Cardenal i Administrador Apostòlic de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, va fer l’ingrés com a acadèmic de número de dita Acadèmia.

Durant l’ acte d’ingrés, obert a tothom, en primer lloc, el secretari de l’acadèmia, Lluís Pou Mirabent, va llegir la memòria anual. A continuació, el Sr. Cardenal va fer la seva entrada a la sala, acompanyat dels seus dos padrins, els acadèmics Agustí Bassols i Eugeni Gay. Invitat pel president a ocupar la càtedra, pronuncià el discurs de recepció titulat “Estat laic i societat plurireligiosa”, en el qual es feia ressò de diversos problemes plantejats en la nostra societat.

En acabat, contestà al discurs del Sr. Cardenal l’Acadèmic de número Josep-Joan Pintó Ruiz, destacant la importància del magisteri jurídic del Dr. Lluís Martínez Sistach i el sentit profundament humà de la seva trajectòria, del que va fer molts elogis. Va cloure l’acte, l’Hble. Sr. Josep-D. Guàrdia Canela, president de l’Acadèmia. A l’acabament de l’acte es va lliurar als assistents un exemplar del discurs d’ingrés del nostre Cardenal.

La diferència entre laïcitat i laïcisme

Entrant en el tema del seu discurs d’ingrés, el Cardenal Martínez Sistach va dir que laïcitat i laïcisme són dos conceptes que signifiquen realitats molts diferents. “En el nostre ambient va creixent una tendència cultural i  política a parlar de l’Estat laic i també de la societat laica. Si bé la primera expressió configura un Estat aconfessional i respectuós envers el fenomen religiós, la societat no és ni pot ser laica, perquè la societat està formada per persones creients i no creients, d’alguna religió o de cap religió. La societat és plurireligiosa”, va explicar l’Administrador Apostòlic.

La laïcitat positiva de l’Estat espanyol

El Cardenal Martínez Sistach va passar a l’anàlisi dels Acords entre la Santa Seu i l’Estat espanyol  i de les novetats que varen comportar, en especial en quan a la confessionalitat o aconfessionalitat de l’Estat: ni una Espanya  catòlica ni tampoc una Espanya laïcista: s’optà per una postura intermèdia i s’establí la aconfessionalitat de l’Estat: “Cap confessió no tindrà caràcter estatal” (Art 16,1 de la Constitució).

Ser cristians en una societat pluralista

El Cardenal va continuar dient que la laïcitat de l’Estat demana als cristians i a l’Església trobar el propi “lloc” en la nova situació sòcio-cultural en què vivim, sense que comporti la pèrdua de l pròpia identitat cristiana i de la seva actuació com a tal. Per a trobar el propi lloc, cal considerar la dimensió exterior, que seria la que fa referència a la societat, als valors que ella assumeix, als objectius perseguits, als mecanismes i institucions operatius, a les mateixes lleis. L’altra dimensió és la interior, que fa referència a la vida mateixa dels cristians individual i comunitària: “La manera d’estar del creient en la societat comporta també una manera d’actuar, inspirada per la seva fe, ordenada a influir sobre la societat per a una millor consecució del bé comú, coherent amb els valors humans inherents a la fe cristiana. És a dir la veritat, la justícia, la llibertat i, sobretot, l’amor.”

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

17 Juny, 2019
L’Hospital del Sagrat Cor s’estableix a la parròquia dos dies al trimestre per atendre les necessitats bàsiques dels sense sostre
17 Juny, 2019
El sacerdot Josep María Alsina ofereix un decàleg mostrant les raons per les quals el Cor de Crist arriba als joves
14 Juny, 2019
L’ARA i la Fundació La Caixa donen 20.000 euros a Santa Anna i a l’Hospital Sagrat Cor per la seva tasca en l’hospital a peu de carrer