Pàgina d'inici > Noticies

El Cant de la Sibil·la es consolida a Barcelona

La Catedral de Barcelona, la Basílica de Santa Maria del Mar i l’església de Santa Maria de Gràcia recuperen aquest cant litúrgic medieval, prohibit durant segles però viu gràcies a la transmissió popular Declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des del 2010, el Cant de la Sibil·la es consolida com a cant litúrgic previ [...]

La Catedral de Barcelona, la Basílica de Santa Maria del Mar i l’església de Santa Maria de Gràcia recuperen aquest cant litúrgic medieval, prohibit durant segles però viu gràcies a la transmissió popular

Declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des del 2010, el Cant de la Sibil·la es consolida com a cant litúrgic previ a la Missa del Gall, la Nit de Nadal. Es tracta d’un cant gregorià curt i intens que va ser prohibit pel Concili de Trento per ser considerat heretgia. És originari del segle XIII en la seva versió catalana, tot i que es va recuperar al segle XX, i és un cant musical basat en les paraules de les profetesses del món greco-llatí, que anunciaven la fi del món i el naixement de Jesucrist, redemptor dels pecats de la Humanitat. En els seus orígens, però, era cantat amb devoció per un nen o una nena. Així, aquesta versió del Judicii Signum llatí es torna a representar, des de fa uns anys, a algunes esglésies de Barcelona gràcies a la transmissió popular.

Santa Maria del Mar, pionera en la seva recuperació

A Barcelona, des del 1948, es pot presenciar a Santa Maria del Mar tot i que recentment dues esglésies més també han incorporat la tradició: l’església de Santa Maria de Gràcia, des del 2008, i la Catedral de Barcelona, des del 2009. També a la Parròquia de la Bonanova se’n pot veure la versió que ofereix Maria del Mar Bonet des del 1998.

Un cop consolidat el Cant de la Sibil·la, la Basílica de Santa Maria del Mar en renova el format, amb un text català inspirat en la tradició llatina de Sant Agustí. A les 23h començarà la interpretació del cant litúrgic, cantada per la soprano Àngels Graells i la Coral Sinera. Un cop finalitzat, es farà una lectura de textos de Salvador Espriu, coincidint amb l’any del seu centenari, per tal d’establir lligams entre la litúrgia i la cultura.

T'interessarà ...