Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Dr. Bentué: “L’Església no té el monopoli de l’Esperit Sant”

El teòleg, que viu a Xile des dels anys 70, va realitzar la darrera xerrada del cicle de catequesis sobre la teologia de l’Esperit de Déu

La parròquia de la Bonanova va acollir, aquest dimarts, l’última catequesi que impartirà el Dr. Antoni Bentué sobre el cicle “Teologia de l’Esperit des de quatre perspectives diferents i complementàries”. En la darrera sessió, el teòleg va tractar la teologia de l’Esperit en l’Església i en el món: “Avui hem parlat de com aquest Esperit de Déu que porta la pressa de consciència està en el món. Pot ser-hi en el món. No té l’Església el monopoli. Hi ha Esperit de Déu fora de l’Església segons marca la constitució Gaudium et spes del Concili. Aquest Papa pressiona molt en aquest sentit perquè l’Església ha d’escoltar les noves evidències culturals quan són de bona fe per plantejar-se com l’Esperit de Déu hi pot ser com a signe dels temps”, va expressar el Dr. Bentué, qui va afegir que “la teologia de l’Esperit porta a la catolicitat autèntica”.

Tot i que està instal·lat a Xile des de fa més de 40 anys, el teòleg –que va treballar a la Facultat de Teologia de Catalunya del 1987 al 1991- sempre retorna a Barcelona durant el seu mes de vacances a allà: “Jo no tinc estiu –bromeja- perquè quan allà és estiu vinc a Barcelona que és hivern i quan s’apropa el calor aquí, retorno a Xile”. Un lloc on sempre torna durant les seves vacances a la ciutat comtal és a la parròquia de la Bonanova a fer un cicle de catequesis “per la gent”.

Tres sessions dedicades a la Teologia de l’Esperit

Les tres catequesis anteriors van estar dedicades a la Teologia de l’Esperit en Déu, en Jesucrist i en l’interior de l’Església. La primera sessió, el teòleg la va resumir de la següent manera: “Déu vol el cor, l’esperit, l’autenticitat, no la parafernàlia. L’exterioritat religiosa val si correspon a preses de consciència que motiven la llibertat en la línia d’aquella presa de consciència. Això és l’espiritualitat i hem vist que significa que Déu és un esperit i, per tant, vol el cor i no les formes”. La segona, en canvi, va tractar com aquest fet marca l’espiritualitat de Jesús de Natzaret: “Qui assumeix l’espiritualitat de Jesús, allò pel que el van condemnar a mort és Déu, que li dóna la raó amb la seva resurrecció. Això marca l’època martirial de l’Església”. Pel que fa a la tercera catequesi, el Dr. Bentué es va centrar en la Teologia de l’Esperit en l’Església: “L’Església no té el monopoli de l’Esperit Sant, ha de saber-lo discernir allà on sigui. Això marcarà al Concili l’obligació de diàleg interreligiós: valorar positivament altres religions, altres formes de religiositat cristiana”. 

T'interessarà ...