Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Dr. Alphonse Borras: “No s’ha de veure l’Església com un fi en si mateixa”

El Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona celebra el seu 25è aniversari amb ganes de continuar i adaptar-se als nous temps

El Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona (MPCB) ha celebrat el 25è aniversari de la seva creació. La celebració va consistir en una trobada al Seminari Conciliar de Barcelona, en què la presidenta Noemí Ubach va llegir el Manifest “25 Anys Fets”, i va tenir lloc una xerrada amb el Dr. Alphonse Borras, una missa presidida pel Cardenal Lluís Martínez Sistach i un sopar en comunió.


Refermar una identitat

La presentació del manifest va ser les primeres paraules que es van pronunciar, en el moment de la rebuda, per refermar els compromisos marcats per tots els militants del moviment. Noemí Ubach va llegir el manifest “25 Anys Fets” fet amb consciència de refermar els valors amb què han de militar els membres del moviment. D’aquesta manera, a l’escrit queda plasmat que tots els professionals catòlics de Barcelona creuen “fermament que la proposta cristiana és plenament vigent”, tot i les dificultats dels canvis socials. Citant el text, la presidenta va acollir a tots els militants en la voluntat i “compromís de continuar exercint la nostra professió de manera honesta i compromesa”

La celebració es va centrar en un agraïment de cara al passat, però amb la mirada cap el futur. “Aquests 25 anys recorden el que hem estat i el que som, la realitat dels grups de revisió de vida per acompanyar a les persones en la seva fe, però alhora ha de ser un punt d’inflexió per a pensar en el futur del moviment”. Ubach va insistir en els canvis socials i la dificultat per a transmetre la fe a les generacions més joves, fet que reclama “l’ADN del moviment” centrat a “reinventar el que fem i la manera com comuniquem la nostra fe a la societat, estar més compromesos a la feina família i entorns”.

L’Església, un fi

Amb la intenció de trobar una línia per adaptar-se als nous temps va ser de gran ajut la intervenció del vicari general de la diòcesi de Leija i especialista en Dret Canònic, el Dr. Alphonse Borràs. Aquest, que va ser ponent durant el Congrés de les Grans Ciutats, va parlar sobre el laïcat en els temps moderns i en la seva posició davant els canvis. Va fer-ho interpel·lat per la periodista Eulàlia Tort, la qual va plantejar-li diverses qüestions que se li planteja al laïcat avui dia sobre la funció que ha de desenvolupar.

Dr. Alphonse Borras

Borras va esmentar que avui dia els laics “viuen en una minoria cultural que ja no comparteix aquesta fe”. Va parlar de valors com l’amor, la fe o la cultura, que esdevenen punts forts per a saber adaptar-se “al pluralisme de creences” de la societat postmoderna. “S’ha de veure l’Església com un fi en si mateixa”– exposava l’expert, el qual va insistir en què “és l’Església la protagonista de la proclamació de l’Evangeli”, on la comunitat de creients ha d’expandir-se a comunicar la paraula de Déu. “És millor parlar de l’Evangeli que parlar d’evangelitzar”, va dir.

Signe de fe

No hi va faltar el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit i administrador apostòlic de Barcelona, que seguidament va celebrar l’Eucaristia en homenatge a tants anys viscuts. Durant l’homilia aquest va demanar als laics que no es “desatenguessin del món”, i va recordar el compromís de tots aquests “perquè l’especificitat vostre és estar en el món”.

Després, tots amb el Cardenal Lluís Martínez Sistach, van anar a sopar plegats. Per acabar de tancar aquestes bodes de plata i marcar un camí cap a les d’or.

T'interessarà ...