Pàgina d'inici > Noticies

D'on ve l'Arbre de Nadal?

Sant Bonifaci va fer caure l’arbre pagà que representava al déu Odín, i en el mateix lloc va plantar un pi, símbol de l’amor perenne de Déu i ho va adornar amb pomes i espelmes, que representaven les temptacions i a Crist. Els antics germànics creien que la Terra i els astres estaven sostinguts penjant […]

Sant Bonifaci va fer caure l’arbre pagà que representava al déu Odín, i en el mateix lloc va plantar un pi, símbol de l’amor perenne de Déu i ho va adornar amb pomes i espelmes, que representaven les temptacions i a Crist.

Els antics germànics creien que la Terra i els astres estaven sostinguts penjant de les branques d’un arbre gegantí anomenat “diví Idrasil” o “déu Odín”. A cada solstici d’hivern, quan suposaven que es renovava la vida, li rendien un culte especial. La celebració d’aquest dia consistia en adornar un arbre d’alsina amb torxes que representaven les estrelles, la lluna i el sol. Al voltant d’aquest arbre, ballaven i cantaven adorant al seu déu.

Sant Bonifaci, evangelitzador d’Alemanya i Anglaterra

Diuen que Sant Bonifaci, evangelitzador d’Alemanya i Anglaterra, va fer caure l’arbre que representava al déu Odín, i en el mateix lloc va plantar un pi, símbol de l’amor perenne de Déu i ho va adornar amb pomes i espelmes, donant-li un simbolisme cristià: les pomes representaven les temptacions, el pecat original i els pecats dels homes, les espelmes representaven Crist, la llum del món i la gràcia que reben els homes que accepten Jesús com Salvador. Aquest costum es va difondre per tot Europa en l’Edat Mitjana i amb les conquestes i migracions, va arribar a Amèrica.

La tradició en els nostres dies

A poc a poc, la tradició va anar evolucionant: es van canviar les pomes per esferes i les espelmes per llumetes que representen l’alegria i la llum que Jesucrist va portar al món. Les esferes i els seus colors, actualment simbolitzen les oracions que fem durant el període d’Advent: les blaves simbolitzen oracions de penediment, les platejades són d’agraïment; les daurades, de lloança; i les vermelles, de petició. S’acostuma posar una estrella a la punta del pi que representa la fe que ha de guiar les nostres vides. També se sol adornar amb diverses figures. Aquestes representen les bones accions i sacrificis, els “regals” que li donarem a Jesús en el Nadal.

Una catequesi per als nens

Per aprofitar la tradició, es pot adornar l’arbre de Nadal al llarg de tot l’Advent, explicant als nens cada simbolisme. Els nens elaboren les seves pròpies esferes amb una oració o un propòsit en cadascuna. A mesura que passen els dies, les van penjant en l’arbre de Nadal fins la nit de Nadal.

T'interessarà ...