Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

Dolor de la Mare de Déu per la pèrdua del seu Fill

La Dolorosa és una imatge molt venerada a tota Catalunya des de finals del segle XI i la Catedral en té una per a la devoció dels fidels

La imatge de la Dolorosa acompanya en tot moment al Sant Crist de Lepant, tal i com la Verge sempre va estar a prop del seu Fill en els últims moments de la seva vida. Però la Mare de Déu dels Doloros que hi ha a la capella del Santíssim és una còpia de l’original, que està guardada al Museu Capitular. Durant el temps quaresmal, tant el Crist com la Dolorosa canvien de localització i s’instauren en la capella de Sant Sever on romanen fins la Pasqua. L’escultor de la Mare de Déu dels Dolors que es pot veure a la Catedral és Josep Barbero, que substitueix a la imatge de Ramon Amadeu custodiada al Museu Capitular.

Aquests dies sants, la Mare de Déu dels Dolors és molt venerada pels feligresos de la diòcesi. Però això no ve d’ara: a Catalunya, el culte a la Mare de Déu dels Dolors comença a la fi del segle XI, tot i que assoleix el seu màxim esplendor amb l’expansió de les predicacions dels frares franciscans al segle XV. Des de llavors, es creu que abans o després de la Processó dels Dolors plou, ja que s’associa aquesta pluja caiguda a les llàgrimes de la Mare de Déu.

Expressió de dolor


“Prop de la creu dolorosa Maria estava i plorosa veient el seu Fill clavat; És la Mare dolorosa prop la creu, tota plorosa, d’on el Fill penja clavat”, proclama l’Stabat Mater. És, per això, que la imatge de la Dolorosa mostra l’expressió trista i afligida de la Verge que mira, compassiva, el patiment de Jesús.

T'interessarà ...