Per a l’Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes

Mans Unides denúncia la violència sexual com a mètode de guerra deliberat i planificat que busca humiliar, degradar i destruir i que afecta, majoritàriament, a les dones

 

Raquel Reynoso, presidenta de l’Associació SER, soci local de Mans Unides a Perú, i Dionisia Calderón; és una de les milers de dones que van patir diferents formes de violència sexual durant el conflicte armat intern peruà; un conflicte que va causar la mort de gairebé 70 mil persones, així com innombrables violacions i altres formes de violència sexual, desplaçaments de pagesos i la destrucció del teixit social i econòmic.

Què és la violència sexual en els conflictes?

La violència sexual relacionada amb els conflictes abasta les violacions, l’esclavitud sexual i la prostitució forçada. També els embarassos forçats o l’esterilització forçada. Així com qualsevol altre acte de greu violència sexual persones que tenen una vinculació directa o indirecta amb un conflicte. És un mètode de guerra deliberat i planificat que busca humiliar, degradar i destruir el teixit social de l’«enemic» i que afecta dones, homes, nenes i nens, tot i que s’adreça, majoritàriament, contra les dones.

Entre els projectes posats en marxa per l’Associació SER a la regió d’Ayacucho (Perú), alguns d’ells recolzats per Mans Unides, es troben aquells destinats a l’enfortiment i articulació d’organitzacions de dones. Perquè, així, puguin defensar els seus drets i accedir a la justícia, activitats de generació d’ingressos per a les dones i les seves famílies; iniciatives de foment de la participació de les dones en l’àmbit polític i públic; i programes de formació en lideratge i capacitats productives perquè assoleixin la seva autonomia econòmica. «En moltes cultures les dones són considerades les dipositàries dels valors i les transmissores de la vida i la cultura. Agredir-les sexualment significa també atacar la integritat moral de la comunitat i danyar o destruir l’ètnia». Així ho explica Waldo Fernández, del departament d’Estudis i Documentació de Mans Unides.

19 de juny, contra la violència sexual en els conflictes

L’ONU va proclamar el 2015 el 19 de juny com el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes, amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de posar fi a aquesta xacra, honorar les víctimes i retre homenatge als que han dedicat la seva vida a aquesta lluita. En aquest mateix camí ens trobem al costat de les comunitats i organitzacions de base, recolzant els processos posats en marxa per posar fi a aquesta pràctica inhumana i vergonyosa; perquè els cossos de dones i nenes no siguin més camps per a la guerra ».

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

23 Octubre, 2019
Cafè Youcat obre la temporada amb la Regina Mary, una cristiana que va patir la repressió religiosa a l'Índia hinduista