Dia dels innocents

Un camí de la història, a la tradicional jornada de les llufes, les bromes i les aixecades de camisa

El dia 28 de desembre celebrem el dia dels innocents. L’evangeli de Mateu relata com el rei Heròdes el Gran va ordenar sacrificar els infants menors de dos anys de la ciutat de Betlem. El rei tenia per objectiu matar el nen Jesús. Amb aquesta massacre s’acomplia una de les profecies de Jeremies sobre l’adveniment del Messies.

Diada de les bromes

A partir d’aquest cruent relat es celebra una de les diades més desimboltes del cicle nadalenc. La festa dels innocents es caracteritza pel fet de ser una diada on les bromes, les enredades i les aixecades de camisa son una part fonamental d’aquesta celebració.

Havia estat un costum força arrelat, sobretot en la gent d’oficis. Per això, els aprenents, els més innocents dels tallers, eren les víctimes de les bromes dels encarregats i dels altres operaris. Així, els folkloristes recullen la història que als aprenents se’ls manava anar a buscar els neulers, comprar xarop de pàmpol, o cercar la clau de donar voltes al taller.

Però, un dels costums més arrelats entre la canalla era el de penjar llufes als passavolants. Les llufes, en un origen, eren fulles de col que els nois recollien de les parades dels mercats. Amb el temps el paper va guanyar terreny a les fulles de verdures i en aquest s’hi retallaven siluetes, normalment de persones encara que també en podem trobar d’animals i d’altres formes.

Les llufes, amb l’ajut d’una agulla de cap, es penjaven a les faldilles de les dones o a l’esquena dels homes. Cal dir que l’invent de la cinta adhesiva va facilitar molt la tasca de penjar-les! El cas és que la llufa actualment està en desús, ha esdevingut la icona d’aquesta diada.

Les innocentades al carrer han desaparegut. Això ha passat en la mesura que aquest ha desaparegut com un espai de joc i entreteniment infantil. El fet que les colles de nens hagin deixat d’ocupar el carrer, com un espai natural per al joc i la relació, ha contribuït de forma decisiva. Per això hi ha hagut una recessió de costums, com és el cas d’aquest de les llufes.

Les inocentades de la premsa

Actualment, les innocentades han trobat refugi en els mitjans de comunicació. Diaris, televisions, digitals i ràdios expliquen alguna notícia totalment falsa i que pretenen fer-nos empassar. Per exemple, l’any 2012, un programa de ràdio amb molta audiència obria el noticiari explicant que s’implantaria una nova moneda encunyada per la Generalitat de Catalunya. Segons van dir, aquesta duria per nom “Virolai” i que es correspondria amb valor exacte a l’euro.

Finalment, cal remarcar que la festa dels innocents és una festa d’inversió. És així, com d’altres del cicle nadalenc i que l’hivern estan estretament lligades als carnestoltes. El seu origen cal cercar-lo, una vegada més, en les Saturnals romanes.

Del llibre de la Col·lecció l’Ermità: Celebrem el Nadal d’Amadeu Carbó.

Per saber-ne més podeu consultar Edicions Morera

T'ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l'actualitat de l'Església diocesana al teu correu.

T'interessarà ...

14 Agost, 2019
Entrevista a Pilar Casals profesora del ISCREB en el Diploma de Especialista Universitario en Mitología y Simbología