Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

Devoció pel Sant Crist de Lepant

Justament aquest Divendres Sant, la imatge que va estar present a la batalla de Lepant serà venerada pels fidels en el Sermó de les Set Paraules

En els dies de Quaresma, el Sant Crist de Lepant de la Catedral canvia el seu lloc habitual: de la Capella del Santíssim passa a col·locar-se en el segon altar entrant a mà esquerra, de manera que la gent que el vulgui veure millor ho pugui fer durant aquest temps de reflexió i penitència quaresmal.

Si ens apropem a la imatge del Sant Crist de Lepant, es pot observar que té una pàtina ennegrida i es pot dir, amb humor, que és “morenet” com la Verge de Montserrat. Tot i que s’ha intentat restaurar, només s’ha aconseguit netejar una petita part dels peus. Tanmateix, si es continués amb aquesta restauració semblaria que no fos l’original de tan blanc que es torna. Per aquest motiu, es manté com està i per tant continuarà ennegrit degut als molts ciris que s’han cremat i es continuen cremant per aquesta imatge.

La llegenda del Crist de Lepant

Existeix una llegenda que explica que aquest Sant Crist va estar present a la batalla de Lepant l’any 1571, precisament en la nau capitana de Joan d’Àustria, germanastre de Felip II. Se sap que aquesta batalla va ser decisiva i, gràcies a ella, els turcs no van poder avançar cap a Europa. Van romandre a les portes del continent cristià i, per això, el papa Sant Pius V va establir la festa del Rosari (o de Nostra Senyora de les victòries) el 7 d’octubre.

També existeix una altra llegenda que diu que el Sant Crist, en plena batalla, va esquivar una bala i això explicaria la inclinació del seu cos. D’altres, han comentat que es trobava al celler del vaixell i que va utilitzar el seu cos per a tapar un gran forat que hauria fet naufragar l’embarcació de Joan d’Àustria.

Els portants del Sant Crist de Lepant

Amb una regularitat extrema i una devoció envejable, tots els divendres de Quaresma els portants inicien el Via Crucis en l’interior de la Catedral. Són uns trenta amb les seves túniques i corretges, les dues molt visibles tot i que les túniques siguin negres.

Els portants són també els encarregats de portar, el Divendres Sant, el Sant Crist de Lepant perquè sigui venerat pels fidels fora de la Catedral, concretament a les 15h. Just en aquest moment, un canonge pronuncia davant una gran multitud de fidels el Sermó de les Set Paraules –les set últimes frases que Jesús va pronunciar abans de morir.

T'interessarà ...