Pàgina d'inici > Noticies > Església de Barcelona

Desmond Tutu rep el Premi Internacional Catalunya

L’Arquebisbe sud-africà ha estat guardonat per “la seva vigorosa i constant lluita per la justícia social i la millora de les condicions dels oprimits, des d’una integritat, un coratge i una capacitat excepcional”

El Nobel Desmond Tutu ha recollit, en una cerimònia celebrada al Palau de la Generalitat, el XXVI Premi Internacional Catalunya, amb el que va ser guardonat per “defensar causes justes i nobles arreu del món”. El president de la Generalitat, Artur Mas, li ha entregat el guardó i ha volgut subratllar, en el seu discurs, que “Desmond Tutu és en aquella categoria de persones que prefereixen fer el bé que no quedar bé, que ha triat i s’ha posat al costat de les persones que patien injustícies”. L’acte ha comptat amb l’actuació sorpresa de la cantant nord-americana Barbara Hendrix.

A la cerimònia de lliurament han assistit també la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que va fer la glossa del guanyador; i el president delegat del Premi, Xavier Rubert de Ventós. Per part del Govern, hi ha assistit també la vicepresidenta Joana Ortega; i els consellers d’Interior, Ramon Espadaler, i d’Ensenyament, Irene Rigau.

En contra de les desigualtats socials

Prèviament a la intervenció del president, l’arquebisbe Desmond Tutu ha pronunciat unes paraules d’agraïment, i ha afirmat que acceptava el guardó en nom de totes les persones amb ”consciència social, activistes pel bé comú dels éssers humans i del nostre món”, entre els quals ha esmentat “els que es dediquen a salvar nenes perquè no quedin atrapades en matrimonis abusius a l’Àfrica subsahariana, els de l’àmbit de l’assistència mèdica que atenen els refugiats de Síria, o les dones que eixuguen els ulls dels infants que la sida deixa orfes al meu país”.

L’Arquebisbe ha recorregut els diferents desafiaments que té el planeta i ha clamat contra la desigualtat social, ha alertat del deteriorament del medi ambient i ha cridat a “redibuixar els mapes” per a què “es reflecteixin els interessos humans en aquest món globalitzat”.

Per què Desmond Tutu?

Artur Mas ha assenyalat que aquest premi és atorgat “amb vocació d’agrair aquella gent que fa que la humanitat avanci”, però, ha afegit, “també perquè a través de les grans personalitats que han rebut aquest premi, nosaltres com a país puguem aprendre a ser millors”.

El Jurat del Premi va decidir el passat mes de maig atorga el XXVI Premi Internacional Catalunya al també Premi Nobel de la Pau Desmond Tutu “per la seva vigorosa i constant lluita per la justícia social i la millora de les condicions dels oprimits, des d’una integritat, un coratge i una capacitat excepcional”.

T'interessarà ...