Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

Descobreix els Sant Jordis de la Catedral

Mn. Bonet: "Avui, d’una manera molt especial, com a obsequi a tots els devots de Sant Jordi i a tots els catalans, mostrarem tres figures que es troben al claustre"

A la vigília de la diada de Sant Jordi, Mn. Martí Bonet desvetlla alguns secrets ocults de la Catedral de Barcelona. Sant Jordi és el patró principal de Catalunya des de l’any 1456. ”Ell ens  protegeix, és l’emblema, ja que representa els grans valors de Catalunya com és ser enardit en la lluita contra el mal, ser lliure, i a la vegada protegir a les persones dèbils”, apunta Mn. Martí Bonet.

La vinculació de Sant Jordi amb Catalunya ha estat sempre molt estreta. A través de dues il·lustracions exposicions es mostra aquesta unió des de fa anys. “Concretament vull fer molt present el que l’Església ha presentat com a Sant Jordi a les grans exposicions, per exemple, el Millenum o la Splendor II, a on apareixen figures de Sant Jordi i pintures de Vilafranca del Penedès i també del museu diocesà”, remarca Mn. Bonet.

La figura de Sant Jordi a la Catedral

A la Catedral de Barcelona hi ha una dotzena de representacions de Sant Jordi. “Avui, d’una manera molt especial, com a obsequi a tots els devots de Sant Jordi i a tots els catalans, mostro precisament dues o tres figures: la del brollador, que és doble, amb una clau de volta d’en Claperós, i a la vegada també, al mateix brollador, una escultura molt bonica de l’arquitecte modern i escultor, Emili Colom”.

A la Capella de Santa Teresa, situada al claustre, s’hi troben representacions de Sant Jordi i Sant Jaume. La diferència que existeix és molt curiosa entre aquests dos patrons de Catalunya i Espanya respectivament. “Tan un com l’altre tenen els signes del seu patronatge. Els de Sant Jordi són el drac, al qual venç i treu sang. D’aquesta sang en surten roses vermelles que signifiquen la victòria i l’amor”. Per aquest motiu, el dia de Sant Jordi s’obsequia amb aquestes flors tan vermelles.

Pel que fa al Sant Jaume, aquest  no té les característiques habituals, ja que normalment es representat lluitant contra musulmans. En aquest cas és un Sant Jaume més benigne, que porta l’estandard de la senyal de la creu, i per tant, és el patró de tot Espanya.

 

T'interessarà ...