Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

Deixar-se la pell per Déu

Sant Bartomeu va patir el martiri de ser escorxat però tot i així va seguir la predicació de la Bona Nova. Avui dia és patró dels pelleters juntament amb Santa Isabel d’Hongria, amb qui comparteix una capella lateral a la Catedral

Els sants més venerats en la societat catalana tenen tots la seva capella en la Catedral de Barcelona. No podria ser menys amb Sant Bartomeu i Santa Isabel d’Hongria, patrons dels pelleters, que comparteixen capella lateral a la dreta de la nau central. La capella compta amb el retaule de Guerau Gener, datat del 1401. A la banda dreta del retaule estan les imatges relacionades amb Santa Isabel: santa Isabel cuidant leprosos, la santa de genolls pregant i el seu miracle pòstum. A la banda esquerra, en canvi, es mostra l’exorcisme de la filla del rei Polemius, el martiri de Sant Bartomeu i la predicació del sant ja escorxat. Per últim, a la part més alta del retaule es pot albirar el Calvari i, en la predel·la, la coneguda imatge de Sant Josep –amb boina- fent sopes per a la Mare de Déu.

Treure-li la pell a tires

Sant Bartomeu va patir el martiri de ser escorxat i, després d’això, el bon Sant Bartolomeu, sense pell, va continuar evangelitzant entre els pagans. A Barcelona el Sant tenia molts devots ja que els barcelonins sempre han estat molt compassius, principalment després de veure un martiri com aquest. D’altra banda, era el patró dels enquadernadors de llibres ja que aquests realitzaven la seva feina amb pell. I, per extensió, de tots els pelleters.

T'interessarà ...