Pàgina d'inici > Noticies > Tresors de la Catedral

Crist, la llum de la vida al món

El majestuós ciri de la Catedral ve acompanyat d’un pergamí que anuncia el goig de la Pasqua, la major festa dels cristians

En la vigília de Dissabte Sant es va encendre a la Catedral de Barcelona el Ciri Pasqual, un dels símbols més expressius de la Resurrecció de Crist. Situat a l’altar i adornat amb una inscripció en forma de creu, aquest ciri pasqual va acompanyat de la data de l’any i les lletres Alfa i Omega –la primera i última lletres de l’alfabet grec- que indiquen que la gràcia de Crist, principi i fi del temps i de l’eternitat, arriba amb força nova en l’any que vivim. Però en el ciri pasqual també es representen les nafres de Jesús amb cinc grans d’encens incrustat: el superior simbolitza les nafres de les espines del cap; el del centre, les del cor; l’inferior, les dels peus; i les dels costats, les nafres de les mans.

Llum i vida

La flama del ciri pasqual recorda la resurrecció de Crist però, alhora, la fe en Jesús ressuscitat i la caritat provinent de l’amor, ja que fe i caritat són les virtuts teologals dels dies de la Pasqua. La flama i la llum que se’n desprenen d’aquest ciri signifiquen també la vida que el mateix Jesús transmet a tots aquells qui creuen en Ell i, per això, aquesta llum es comunica a totes les espelmes dels qui participen en la cerimònia de la Vigília Pasqual.

I és que cadascun amb la seva candela encesa simbolitza que és portador de la llum de la seva fe i de la flama o calor plasmats per la caritat i l’esperança de trobar-se amb el Ressuscitat. És, per aquest motiu, que la flama s’ha de transmetre generosament a tots els germans.

“Resplendir en honor a Jesucrist”

El ciri de la Catedral de Barcelona és molt majestuós i solemne i, sovint, li acompanya un pergamí que anuncia el goig de la Pasqua, la major festa dels cristians. En la inscripció del ciri d’aquest 2015 diu:

“En la nit de Pasqua de l’any 2015 de l’encarnació del Senyor, 716 de la primera pedra de la Catedral gòtica, 3r del pontificat de Francesc, 28è de l’ordenació episcopal de Lluís Martínez Sistach, 11è a la seu de Barcelona, la flama del ciri va començar a resplendir en honor a Jesucrist a qui sigui donada la glòria pels segles dels segles. Amén”.

T'interessarà ...